Glas Javnosti

Održivi ekonomski razvoj naše zemlje našao se na drugom mestu u regionu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Revitalizacija odnosa i brže evrointegracije zemalja u regionu biće ključne za razvoj Zapadnog Balkana u narednom periodu.

Region se može približiti Evropskoj uniji tako što će raditi na unapređenju vladavine prava i makroekonomske stabilnosti, a jačanje poverenja u institucije i očuvanje životne sredine, doprinelo bi boljem životnom standardu.
Ova unapređenja omogućila bi mladima da ostanu i žive u svojim zemljama, zaključak je druge regionalne CORE Days konferencije, koja je posle Dubrovnika, ove godine održana u Kotoru. Izradu prvog Regionalnog indeksa koji ocenjuje uslove za održivi razvoj i poredi ekonomije u regionu, kako bi im pomogao da poprave svoje poslovno okruženje, finansirala je Nemačka razvojna saradnja (GIZ), a uradio stručni tim iz NALED-a.


- Hrvatska zauzima prvo mesto sa 57.7 poena, sledi Srbija (51.5) koju u stopu prate Albanija i Crna Gora koje dele treće mesto (50.7), a slede Severna Makedonija (48.1), Kosovo* (46.9) i Bosna i Hercegovina (43.9). Umesto da gledamo samo ukupan rang, vrednost ovog Indeksa je da prepoznamo da nijedna privreda ne vodi u svim oblastima. Indeks pomaže liderima da se fokusiraju na oblasti u kojima leži prilika za najveća unapređenja. Odgovorom na izazove u pogledu konkurentnosti, upravljanja, održivosti i trgovinske integracije, region bi mogao da otključa svoj stvarni potencijal i pomeri se bliže životnom standardu EU građana – kaže direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević.

On objašnjava da ekonomije u regionu treba da konkurišu jedna drugoj - koja će što brže sprovoditi reforme, ali treba da znamo - što više investicija da dolazi u region to pogoduje ne samo zemlji, odnosno ekonomiji u koju je ta investicija došla, nego i drugim ekonomijama.

Rezultati prvog regionalnog indeksa pokazuju da Hrvatska ima povoljno poslovno okruženje, i to sa posebno visokim rezultatom u oblastima kao što su makroekonomska stabilnost i vladavina prava. Srbija je ostvarila odlične rezultate u eFiskalizaciji i elektronskom sistemu za izdavanje građevinskih dozvola. Crna Gora može da se podiči poreskom reformom i ukidanjem doprinosa za zdravstvo što je imalo pozitivne efekte na rast privrede i naplatu budžetskih prihoda. Albanija je uspela da digitalizuje više od 1.000 usluga za oko 2,8 miliona korisnika.

Niš i Paraćin pružaju usluge po najvišim standardima

CORE days konferencija je bila prilika da Niš i Paraćin dobiju certifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) i tako se pridruže mreži od 44 lokalne samouprave iz celog regiona koje su certifikovane u poslednjem ciklusu.


- Nova, IV edicija BFC standarda, objavljena ove godine, posebnu pažnju posvećuje digitalizaciji, održivom i socijalno odgovornom razvoju, zaštiti životne sredine, podsticanju inovacija i EU integracijama na lokalnom nivou. Više od 60 gradova iz celog regiona prijavilo se za sticanje ovog prestižnog pečata kvaliteta i ulazak u novu regionalnu utakmicu, uz razmenu i primenu reformskih rešenja koja čine suštinski put regiona ka EU integracijama – istakla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i podsetila da se ovaj program u regionu uspešno sprovodi od 2012. godine.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR