Glas Javnosti

OD PONEDELJKA POSKUPLJUJU CIGARETE: Evo kolike su nove cene po paklici

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Paklica cigareta od neredne nedelje biče skuplja za 10 dinara, zbog redovnog usklađivanja akciza, a novi cenovnik će početi da važi za neke marke već od 5. jula, dok će druge duvandžije nove cene početi da primenjuju od 10. jula.

Tako će prema cenovniku objavljenom u "Službenom glasniku", najjeftinija paklica pojedinih proizvođača sada će koštati 280 dinara, a najskuplja 560.

Ovo si nove cene cigareta cigareta koje građani Srbije najšećeše koriste:

"Ronhill slim" je skočio sa 310 na 320. Paklica "rotmansa" umesto sada košta 300 dinara. "Pal mal" ide na 310. "Laki strajk" koštaće 320 dinara, odnosno, Lucky Strike (Blue 100’s) koštaće 330 dinara.

"Drina" košta 300 dinara, koliko i "diva". Marlboro Touch (plavi) košta 350 dinara. L&M Sense (Pink) 310, Eve 120 (plavi) 410 dinara, Marlboro (Gold) 390 i tako dalje...

Proizvođači duvana se, inače, prilagođavaju povećanju cena dva puta godišnje, što je predviđeno akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine. To podrazumeva da se na šest meseci uvećava akciza. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

Razlog ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

- Sadašnji nivo oporezivanja akcizom u Srbiji iznosi oko 70 evra na 1.000 komada cigareta u kategoriji prosečne ponderisane maloprodajne cene, tako da je neophodno da izmene budu pažljivo odmeravane, kako bi se izbegle promene u strukturi i obimu potrošnje - stoji u obrazloženju Predlogu izmena i dopuna zakona o akcizama.

Inače, do 2025. godine nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 evra.

Srednjoročnim planom predlaže se da se specifična komponenta akcize svakih šest meseci povećava za 1,5 dinara po paklici. Predložene su izmene i za način obračunavanja akcize za nesagorevajući duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika između akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

 

U Srbiji akciza na nesagorevajući duvan je 6,76 procenata maloprodajne cene a u EU je od 11,08 % u Holandiji do 51,04 % u Francuskoj.

Predloženo je i da se akciza na tečnost za punjenje elektronskih cigareta uvećava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

Srbija nastoji da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR