Glas Javnosti

"Očekujemo da zbog korone BDP bude u minusu"

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

"Ovo je najveća ekonomska kriza u poslednjih 100 godina. Ali, mi smo krizu dočekali pripremljeni, zato očekujemo da će BDP biti minus tri. Imamo odlične javne finansije, dobre devizne rezerve, nama nije bio potreban novac MMF-a u ovom trenutku", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 On je gostujući na RTS rekao da će Srbija uspešnije od drugih da se nosi sa ekonomskom krizom izazvanom epidemijom korona virusa.

- Kada sam pre nekoliko dana govorio da očekujem Srbija bude među najuspešnijim zemljama u Evropi, bio sam suočen sa najgorim pogrdama. Ovo nisam sastavljao ja već MMF. Ako pogledate dve godine zaredom, to su ova i sledeća godina, ubedljivo najbolje rezultate će imati Srbija - rekao je Vučić.

 
Prema njegovim rečima, Srbija će na evropskom nivou biti prva ili druga kada je u pitanju pad BDP-a.

- Naš pad BDP-a biće minus tri, a Hrvatska će, recimo, imati minus devet. Mi smo dobro pripremljeni. Mi smo izvanredne reforme obavili 2014-2015. godine, dobro se ponašamo, imamo odlične javne finansije u celini, imamo dobre devizne rezerve. Nama nije bio potreban novac MMF u ovom trenutku. Neke druge zemlje u okruženju su ga već uzele. Nama MMF nudi da uzmemo oko milijardu, to bi izašlo negde tri do pet godina ročnost na oko tri posto. Nama to nije potrebno i to nam je skupo u ovom trenutku. Možemo da uzmemo ovih 100 plus 200 miliona od Svetske banke na 0,5 odsto i to pokazuje da će Srbija od drugih zemalja uspešnije da se nosi sa ovim. Naravno, biće teško jer kada očekujete minus tri, mi ćemo probati i minus 1,8, ali kada očekujete da budete u minusu svakako a očekivali ste plus 4,5 do čega vas je doveo kovid, to nije dobro. Dakle, lakše nego drugi ćemo da prebrodimo krizu - naglasio je Vučić.

On je naglasio da se ne razmišlja o smanjenju plata u javnom sektoru i obećao "drastičnu pomoć privatni sektor".

 
- Mi smo penzije isplatili u celini, 15 dana ranije i drugi deo, još penzioneri kao i drugi građani mogu da očekuju skoro 12.000 dinara što smo rekli da će da ide oko 10. ili 12. maja. Javilo se više desetina hiljada preduzetnika, kompanija, paušalaca Fondu za razvoj, a mi ćemo pokušati da odgovorimo i sa korporejt obveznicama, da gledamo da dodatno osnažimo naše velike kompanije. Tako ćemo da snažimo i jačamo i "Er Srbiju" koja nas je bukvalno spasila. Ona je hiljade i hiljade naših ljudi dovezla iz inostranstva, od Kube do Balija, a doneli su i tone pomoći iz Kine, Rusije, evropskih zemalja, SAD, iz celog sveta. To ćemo isto da uradimo i sa drugim kompanijama. Pošto će biti nestašica novca u regionu, mi ćemo naše državne kompanije da širimo - objasnio je predsednik.

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR