Glas Javnosti

OBUSTAVLJENA ISPORUKA UGLJA! Remont nije urađen kako treba, eksplozija u Kolubari napravila veliku materijalnu štetu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zbog eksplozije u postrojenju za sušenje uglja, takozvanoj "Sušari", u preduzeću "Kolubara - Prerada" u Vreocima, taj pogon neće biti u stanju da obezbeđuje ugalj za široku potrošnju dok se ne saniraju posledice havarije.

Došlo je do velike eksplozije zbog u ovom trenutku neutvrđenih razloga.

Sasvim je sigurno da je reč o nečijem propustu. To je veoma bitan pogon u sistemu preduzeća, oprema je u dobrom stanju, i ne može se reći da je u pitanju kvar usled „više sile“. Tu se radi pod visokim pritiskom, baš zbog toga postoje i izduvni ventili kao zaštita od eksplozije, tako da se opravdano može postaviti pitanje kako je moguće da je do nje uopšte došlo i pored predviđenog zaštitnog mehanizma“, kaže za Danas izvor iz Elektroprivrede Srbije.

Sagovornik Danasa ističe da je došlo do pucanja varova na autoklavi u kojoj se obavlja sušenje uglja parom, pri visokom pritisku.

„U tom postrojenju se suši ugalj za široku potrošnju. Materijalna šteta pričinjena eksplozijom je velika. Posledice će morati da se saniraju što znači da će u narednom periodu dok to ne bude učinjeno biti u zastoju snabdevanje potrošača ugljem. Ili ga neće biti uopšte ili će u najboljem slučaju ‘Sušara’ raditi smanjenim kapacitetom. Remont autoklava u ‘Sušari’ je rađen nedavno pa to izaziva sumnju da taj proces za šta je angažovana jedna privatna firma nije urađen na adekvatan način“, ističe sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, među zaposlenima se spekuliše da je u tom pogonu sušen i ugalj sa kopova predviđen za proizvodnju električne energije i da je to izazvalo preopterećenje i dovelo do eksplozije.

U „Sušari“ su se pripremale velike količine uglja za prodaju trgovcima na veliko. Cilj je bio da im se isporuče što veće količine uglja za ogrev pa je i to uzrokovalo veće opterećenje pogona. I to može da bude razlog havarije, navodi sagovornik Danasa.

Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a, za Danas kaže da je eksplozija u potpunosti porušila jedan zid „Sušare“ i napravila veliku rupu na tom objektu.

„Pretpostavlja se da je došlo do takozvanog ‘zamora materijala’ ili kvara elektronike. Na sreću nema povređenih. Sasvim je sigurno da će doći do zastoja u snabdevanju potrošača ugljem. U kom obimu će to pak biti sada je teško reći pa treba sačekati par dana kada će situacija svakako biti jasnija“, navodi sagovornik Danasa.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je reč o očiglednom propustu zbog koga bi neko morao da bude kažnjen.

„Eksplozija u tom postrojenju bi svakako predstavljala veliki problem i da nije bilo drugih havarija u sistemu EPS-a a kamoli u situaciji kada je do nje došlo dok još u potpunosti nisu sanirane posledice prethodne havarije kada je zbog ispadanja iz rada blokova u Termoelektrani „Nikola Tesla“ deo potrošača u zemlji ostao bez struje. Najnoviji eksces u sistemu EPS-a jasno ukazuje da je osnovni problem zbog čega dolazi do ovakvih stvari neodgovorno rukovođenje preduzećem kao i da će se propusti koji dovode do havarija ponavljati i dalje dok se god preduzećem bude upravljalo na nakaradan način“, navodi on.

Danas navodi da su, povodom eksplozije u „Sušari“ u „Kolubari – Prerada“ i razlozima zbog koje je do nje došlo, kontaktirali i nadležne u Elektroprivredi Srbije, ali da do zaključenja izdanja za utorak nisu dobili odgovore na postavljena pitanja.
















SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR