Glas Javnosti

OBNOVLJEN SPORAZUM: Produžen sporazum za izvoz ukrajinskog žita

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sporazum kojim se dozvoljava izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka je obnovljen, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

- Danas je trebalo da istekne sporazum za izvoz žitarica. Kao rezultat naših razgovora sa dve strane, obezbedili smo produžetak ovog sporazuma - rekao je Erdogan u govoru u zapadnom gradu Čanakale, ne precizirajući na koji vremenski preiod je produžen, preneo je Reuters.
Ipak, ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov napisao je na svom Instagram nalogu da je sporazum produžen za 120 dana, uprkos težnjama Moskve da bude produžen na samo 60 dana, prenosi portal Ekapija.

U saopštenju od utorka, tursko ministarstvo odbrane navelo je da je Rusija pristala da podrži 60-dnevno produženje sporazuma između Moskve i Kijeva, o čemu je Ankara pregovarala sa Ujedinjenim nacijama.
- Crnomorski ugovor o žitu omogućio je izvoz 24 miliona tona žitarica - navodi se u saopštenju i dodaje da će Turska nastaviti da doprinosi miru u regionu i humanitarnoj pomoći.
Međutim, Ukrajina je rekla da je stav Rusije da produži sporazum "samo za 60 dana" u suprotnosti sa sporazumom koji dozvoljava samo produženje od 120 dana prenosi trtworld.
Ugovor je istekao 18. novembra prošle godine, ali su njegovi uslovi podrazumevali automatsko produženje za 120 dana, ako nema prigovora bilo koje strane.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR