Glas Javnosti

Oblačinska višnja: Vreme za berbu, ali voćare brine ovo

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Na zasadima od oko hiljadu i po hektara na teritoriji Opštine Merošina uskoro počinje berba oblačinske višnje koja ima zaštićeno geografsko poreklo, ali i već godinama nisku otkupnu cenu.

Uz proizvodnu cenu od 52 i otkupnu od 40 do 60 dinara po kilogramu proizvođači nemaju nikakvu dobit, berače je teško naći, te mnogi voćari odustaju od ovog nekada perspektivnog posla.
Voćari iz Merošine ulažu znatna materijalna sredstva u zasade oblačinske višnje i svake godine se suočavaju sa istim problemima. Niska otkupna cena i nedostatak berača. Ovo rezultira beznačajnom zaradom.

Verica Stojković, voćarka: "Većina stanovnika živi od višnje ovde, na ovom području i radi se. Sada u poslednjim godinama malo manje, dosta je višnji iskrčeno. Zna se, cena je zadnjih godina nikakva. Ljudima se ne isplati."

Miloš Petković, voćar: "Ovde se berba odvija promenljivo iz godine u godinu. Nekad je to bilo sa beračima, sa ljudskom snagom u nekim grupama, međutim kako je vreme odmicalo to se promenilo. Krenulo se sa nekom mehanizacijom pa su se porodice individualno snalazile sa ovim ručnim beračima i tako dalje. Ove godine videćemo kako će biti, u zavisnosti od samog otkupa, od same cene."

Da nema dobiti za poljoprivrednike uz proizvodnu cena od nekih 52 dinara po kilogramu i nisku otkupnu cenu od 40 do 60 dinara u zavisnosti od klase potvrđuje i predsednik opštine Merošina.

"Sa cenom od 75 dinara i 80, 85 po kilogramu, našla bi se dobit. Prihodovali bi i hladnjačari i otkupljivači, ali bi prihodovao i naš poljoprivrednik i to je ono primarno za šta se mi zalažemo. Da naši proizvođači koji su izuzetno vredni i radni ljudi i rade od 50-ih godina prošlog veka tu višnju, znaju jednostavno, znaju kad šta da urade i kako da proizvode najbolju višnju na svetu", rekao je Saša Jovanović, predsednik Opštine Merošina.


Iako je tendencija smanjivanja zasada zbog neizvesnog plasmana i niske otkupne cene, oblačinska višnja kao jedini brend ovog kraja promoviše se kroz turističku ponudu juga Srbije.

Dušan Vasković, direktor Turističke organizacije Opštine Merošina, istakao je: "Ne raste ona samo u ovom kraju, ona je ovde formirana 50-ih godine na obroncima Bilješke čuke koja se nalazi sa desne strane Oblačinskog jezera, dakle bukvalno na obalama Oblačinskog jezera i po tome je i dobila ime. Tako da je njeno poreklo odavde."

"Generalno ovaj kraj nosi oblačinsku višnju kao simbol ovog područja, ona je negde motiv našeg kraja kroz tradiciju", rekla je Aleksandra Stefanović, kreatorka nakita

Olga Nikolić, koja proizvodi domaće proizvode od višanja, objasnila je da je od višnje moguće napraviti sve, počevši od matičnih sokova, preko nektara od višnje, džem od višnje, slatko od višnje.

Oblačinska višnja ima najbolje organoleptičke sposobnosti i najbolji odnos kiseline i šećera u poređenju sa drugim voćem, najprodavanija je i najpoznatija sorta višnje u svetu.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR