Glas Javnosti

O CENAMA SE UVEK ĆUTI: Korisnici kablovskih paketa stavljeni pred svršen čin

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Osim direktno na sajtu korisnici kablovskih paketa Telekoma Srbija, nisu ni na koji drugi način da dobiju informaciju o poskupljenju usluga ovog operatera. Oni koji štite prava potrošača kažu da time Zakon nije direktno prekršen, ali jesu prava korisnika.

Na primer, cena Box 4 plavog paketa do pre nekoliko dana bila je 4.799 dinara, a sada je 4.999, s tim što je ta cena predstavljena kao snižena, odnosno kao pogodnost za korisnike.

- Zakonski korisnici jesu obavešteni, suštinski nisu - rekao je Nenad Bumbić iz Zaštite potrošača.

On ističe da samtata, kao neko ko se bavi zaštitom prava potrošača, da je ovo kršenje prava korisnika.

- Kompanije kada su u obavezi da na primeren način obaveste korinike, oni traže način da obaveste da zapravo nikoga ne obaveste... Već nekoliko godina pokušavamo da ubedimo Ministarstvo telekomunikacija da promeni zakon, da ne stoji Primereno - kazao je Bumbić.

"Operator je dužan da pretplatnika, najmanje mesec dana unapred, obavesti na pogodan način o nameri jednostrane izmene uslova ugovora, kao i pravu pretplatnika na raskid ugovora pre isteka perioda na koji je zaključen. Pretplatnik ima pravo da, po prijemu obaveštenja iz stava 1. ovog člana, raskine ugovor bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom", piše u članu 107 Zakona o elektronskim komunikacijama.

Šta je to primeren način, Zakon ne definiše, što kompanijma ostavlja mogućnost da objavom cena na sajtu informiše korisnike.

(Glas javnosti/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR