Glas Javnosti

"Новости" посетиле технолошко чудо усред Шумадије: Из Крагујевца ВОЗОВИ за свет

Ekonomija
Autor: Novosti.rs/foto: pixabay

"Новости" у индустријском комплексу МИНД Парк код Крагујевца. Годишње ће у погонима производити више од 300 вагона

Сад га знамо по аутомобилима, а Крагујевац ће ускоро и у свету препознавати по возовима, па и авионским деловима! Технолошко чудо вртоглавом брзином ниче усред Шумадије! Пре две године, Братислав Милановић је у Лужницама код Крагујевца започео изградњу модерног индустријског комплекса МИНД Парк. Завршено је неколико производних хала, одакле увелико излазе компоненте за шинску индустрију. Ради и институт за испитивање квалитета метала, највећа лакирница у Европи, а у фабрици коју је закупио "Сименс" почиње производња трамваја за немачки град Бремен!

Екипа "Новости" обишла је МИНД Парк и уверила се да је у питању пројекат који ће Србију сместити на мапу најзначајнијих тачака хај-тек индустрије у свету. Простире се на 150 хектара. У МИНД Гроуп-и и у две "Сименс" фабрике, ради 1.200 људи. Градња је почела 2018. на непрегледној ливади, а пред крај прве фазе, у најмодернијим погонима све кува као у кошници.

гор Митровић, директор МИНД Реал Естате, компаније која је власник парка и једне од осам компанија које чине Милановић Индустриес Гроуп, што је пуно име намерно двосмислене скраћенице МИНД, објашњава да је изградња подељена на више фаза. У првој је пројектована инфраструктура за око 3.500 радника!

- Надамо се да ће запослених бити и много више. Ове године биће изграђене још најмање три производне хале за добављаче у индустрији шинских возила, али нису искључене ни друге области металопрерађивачке индустрије. Пре свега - авио-индустрије - каже Митровић. - За неколико дана почиње изградња вртића, кантина се завршава, управна зграда ће бити готова на јесен, а у плану су и научно-технолошки парк, пошта, банка, хотел, клинички и дијагностички центар. Имаћемо бизнис-

-парк, али и аеродромску писту, спортску зону...

Сарадња са значајним компанијама из шинске индустрије већ је почела. Прве производне хале увелико раде.

- Овде ће компаније моћи и да развијају нова решења уз високостручан кадар - каже Марион Георги, менаџерка задужена за развој комплекса МИНД Парк и ћерка власника Братислава Милановића. - Имамо и савремени ИНЊ институт за испитивање метала и заварених спојева. Развићемо инжењерски и едукациони центар за обучавање кадрова за дефицитарна занимања и издавати сертификате. План је да се на овом месту у будућности развија и авио и хај-тек индустрија.

Из тек отворених погона ускоро ће изаћи први вагони које је "Сименс" уговорио.

- Годишње би требало да се производи 80 трамваја, односно 320 вагона - каже Игор Митровић. - Нисмо, међутим, усмерени само на "Сименс", већ радимо са другим произвођачима шинских компоненти.

Завирили смо и у лакирницу, на коју је МИНД Гроуп изузетно поносан и за коју тврде да је јединствена на Балкану, по квалитету, али и величини.

- Омогућава лакирање читавог вагона ођедном - каже Миломир Бајовић, руководилац овог блока. - Овде ће трамваји добијати завршни сјај, а погон је сигурно један од најмодернијих у Европи.

У халама "Челик" и "Алуминијум" све врви од заглушујуће буке коју праве брусилице, варилице, најсавременији уређаји за сечење и обраду метала. У једној од хала налази се највећа глодалица на Балкану, дугачка 60 метара, последња реч технологије када је ова индустрија у питању.

У институту за испитивање металних и заварених делова у белом мантилу нас дочекује Андреја Радовановић, окружен микроскопима, епруветама, али и најнеобичнијим машинама.

- Овде је 11 запослених, међу којима су инжењери металургије, специјалисти хемије, технолози, професори - каже Радовановић.

МИНД  Парк је проглашен пројектом од националног значаја.


ГРАД У МАЛОМ

Званичници су најавили да ће, када "Сименс" заокружи производни процес, у зони "Собовица-Лужнице" радити између 6.000 и 8.000 радника.

- Урбанистичким планом је предвиђено да тај простор буде град у малом - каже градоначелник Крагујевца Радомир Николић. - Инсистирали смо да се зона пројектује према најсавременијим светским искуствима и у томе смо успели. Изградиће се добар радни амбијент за запослене, а познате светске компаније ће добити идеалан простор за успешно пословање. М. Ђ.

ГАЈЕ И ШПАРГЛУ

Најнеобичнији део МИНД Парка је фабрика Проаспа. Настала из хобија, ова компанија има успешну производњу и извоз шљива и шпаргли.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR