Glas Javnosti

NOVINE U ZAKONU: Opštine u zavisnosti od mogućnosti mogu da smanje finansiranje razvojnih agencija

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada je nedavno izmenila Uredbu o uslovima i načinu akreditacije za obavljanje poslova regionalnog razvoja i dala mogućnost njihovim osnivačima, gradovima i opštinama da im plaćaju manje članarine. Agencije se nadaju da će uspeti da ostanu na dosadašnjim iznosima.

Dosad su lokalne samouprave, izuzev Beograda i Novog Sada, svake godine uplaćivale minimum 0,1% ukupnih prihoda. Sada se taj procenat odnosi na poreski priliv.

- Jedinice lokalne samouprave kao osnivači su predvideli i obezbedili u okviru svojih odluka o budžetu i na osnovu ugovora sa regionalnim razvojnim agencijama godišnju članarinu radi obezbeđenja sredstava za rad i poslovanje privrednog društva - stoji u izmenjenom članu, piše portal Ekapija.



- I to u iznosu od najmanje 0,10 odsto od ukupno ostvarenih poreskih prihoda iz prethodne godine u odnosu na godinu u kojoj se vrši prenos sredstava. Osim za grad Beograd gde je godišnja članarina u iznosu od najmanje 0,02% i za grad Novi Sad gde je godišnja članarina u iznosu od najmanje 0,05%.

U Srbiji postoji 17 regionalnih agencija, koje pokrivaju čitavu zemlju. Zapoljšavaju najmanje 150 ljudi. Dosad su vodile i vode trenutno više od 450 projekata, vrednih više 100 miliona evra.

- Lokalne samouprave su i dosad imale obavezu plaćanja članarine - objašnjava Nenad Popović, predsednik UO Srpske asocijacije regionalnih razvojnih agencija (ARRA).

- Ministarstvo finansija je dalo tumačenje Zakona o budžetskom sistemu, po kome udeo ne treba da bude u odnosu na ukupne izvorne, već poreske prihode. Primena niže osnovice ne mora automatski da znači da će doći do smanjenja prihoda, jer se vezuje za minimalan iznos. Svaka lokalna samouprava, ukoliko ima veća očekivanja od ARRA po pitanju projekata, može da uplati i veći iznos. Na taj način će se postići racionalnija upotreba javnih sredstava. Akcenat će se sa garantovanog institucionalnog finansiranja premestiti na projektni pristup i veću saradnju ARRA i osnivača.

Svaka lokalna samouprava će sama odlučivati hoće li ostati na propisanom minimumu ili će za regionalni razvoj osvojiti više.


- Smatram da je dobro da je uredba promenjena, jer finansijski rasterećuje gradove i opštine - smatra Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

- Imaju određenu sigurnost, ali i mogućnost da projektnim finansiranjem zarade više i nadomeste gubitak prihoda.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR