Glas Javnosti

NOVI ZAKON U ČEŠKOJ: 85 osto namirnica mora biti DOMAĆEG POREKLA!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vladajuće partije u Češkoj su predložili amandman Zakona o hrani, kojim će obavezati trgovce da na svojim policama imaju najmanje 85 odsto prehrambenih proizvoda domaćeg porekla

Češka vladajuća stanka Ano i ultra-desni SPD predložili su kontroverzni amandman Zakona o hrani, koji bi obavezao trgovce da do 2027. godine najmanje 85 odsto prehrambenim proizvoda na policama trgovina mora biti češkog porekla.

Češki ministar poljoprivrede Miroslav Toman komentarisao  je za lokalne medije kako na taj način hrana ne bi hiljadama kilometara putovala kamionima, nego službeno ministarstvo poljoprivrede kojem je na čelu ne učestvuje  u predlaganju tog amandmana. 

Poslovni lobiji su sa velikim nezadovoljstvom dočekali ovaj predlog. Češka privredna komora nazvala je propis "nedopustivom državnom intervencijom", koja će izazvati poremećaj na tržištu, pogoditi male trgovce i smanjiti kvalitetu hrane. 

To je kršenje zajedničkog tržišta Evropske unije, zaključuju u Komori. Evropska komisija susreće se s pojavom sličnih zakonskih regulativa u Bugarskoj i Rumuniji. 

U kritikama ovog predloga ističe se i činjenica da Češka nije samodovoljna u velikom broju osnovnih namirnica, uključujući voće i povrće, kao i svinjetinu i piletinu. 

Struktura poljoprivrednih proizvođača u Češkoj pokazuje da se proteklih godina dogodio rast određenog broja kompanija na štetu  malih proizvođača, a taj manji broj firmi preuzeo je i najveći "komad kolača" iz Evropskih fondova. Naime, čak 90 odsto poljoprivrednih potpora u Češkoj isplaćeno je 20 posto poljoprivrednih proizvođača, zbog čega kritičari upućuju na mogućnost sprege državnog vrha i jednog dela industrije.  

(Glas javnosti/agrobiz.hr)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR