Glas Javnosti

NOVI UDARAC PO DŽEPU: Porez na imovinu PORASTAO i do OSAM ODSTO, gradovi ZAPUŠAVAJU RUPE u budžetu parama GRAĐANA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od kada je nastupila 2021. godina Srbija je povisila sve moguće i nemoguće naknade kako bi "napumpala" budžet iz kog su u prethodnoj godini pandemije građani dobijali pomoć, pa je izreka "presipanje iz šupljeg u prazno" u ovom slučaju više od realnosti.

Nedostatak novca u državnoj kasi u ovoj godini nadoknadiće se povećanjem poreza, kao što je, na primer, porez na imovinu. Pribegavanje ovoj meri im omogućavaju zakon po kome mogu da ovaj namet promene ukoliko je cena kvadrata u prethodnoj godini skočila.

Koliki će udar biti uskoro će videti iz rešenja koja bi ovih dana trebalo da stignu na adrese svih građana Srbije.

Ako je suditi po kretanju cena kvadrtata, ona će biti šarolika i zavisiće od zona u kojoj imate nepokretnost ali i vrste nekretnine koju imate. Ono što je izvesno to je da će u većini slučajeva rešenja biti izmenjena odnosno moraće za neku od nepokretnosti da plate veći iznos.

Foto: Pixabay

Ta šarolikost je uslovljena i vrstom nekretnina koju građani poseduju jer je prošle godine zabeleženo da cene kvadrata stanova u nekim sredinama nisu menjane ili su čak i pale, ali je zato zabeležen skok vrednosti garaža.

U Beogradu će najveće povećanje poreza zadesiti one koji imaju stanove ili kuće u ekstra zoni, gde su cene nekretnina uvećane za šest odsto ali taj iznos može biti smanjen za jedan odsto po osnovu starosti objekta.

Od 14 zona, postoje i one gde kvadrat nije značajno ili uopšte uvećan i tamo neće doći do rasta dažbina po osnovu ove obaveze. To se posebno odnosi na kuće u pojedinim zonama gde će njihovi vlasnici platiti i manji namet.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR