Glas Javnosti

NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET: Omiljena hrana većine Srba pred poskupljenjem

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kako proizvođači predviđaju svinjsko meso će poskupeti oko 20 dinara po kilogramu, a skok cena u maloprodaji bio bi od sedam do osam odsto, prenose mediji.

Ako se uporede avgust ove i prošle godine cene mesa na stočnim pijacama u našoj zemlji ostale su gotovo identične. Ovo se može zaključiti ako se pogledaju izveštaji Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS) za 2019. i 2020. godinu.
Sa druge strane proizvođači kažu da su cene prasadi čak i niže u odnosu na 2019. ali da će, prema svim predviđanjima, najpre poskupeti upravo svinjsko meso. Kako je za rekao Vukoje Muhadinović, vlasnik Industrije mesa „Topola“, trenutno je na tržištu stagnacija cena.
-To mirovanje cena u poslednjih mesec i po dana rezultat je problema u trgovanju između EU i Kine. Koliko sam obavešten, ta situacija je nedavno razrešena. Očekuje se da krene izvoz pa tako i veći rast cena. To će se odraziti i na nas, kaže Muhadinović.
U prvoj polovini godine cena je bila izuzetno dobra za proizvođače. On očekuje da će zbog svih dešavanja na svetskom tržištu, u narednih mesec ili dva, doći do rasta cena svinja od dvadesetak dinara po kilogramu.
-Kako će se to odraziti na maloprodaju zavisi od marži, ali očekivano je da u maloprodaji to poskupljenja bude od sedam do osam odsto, smatra Muhadinović.
Kada je reč o domaćem tržištu, on kaže da je primetna manja tražnja za svinjskim mesom i prerađevinama. To je neuobičajeno jer je za proizvođače mesa upravo ovaj deo godine najprofitabilniji. To ukazuje da su pandemija i pad potrošnje imali uticaj i na ovaj sektor.

Foto: Youtube/PrintscreenPrema njegovim rečima, na svetskom tržištu, po zvaničnim podacima, postoji manjak svinja za oko 25 odsto. Najvećim delom nestašicu je prouzrokovala afrička kuga svinja i desetkovanje stočnog fonda u Kini zbog pojave te bolesti.
Proizvođači u Srbiji se, ističe, nadaju da će i za nas uskoro biti otvoreno kinesko tržište budući da je s tom zemljom potpisan trgovinski sporazum i da se radi na usaglašavanju fitosanitarnih sertifikata.
„Kina bi za nas bila spas. To je veliko tržište i mi praktično imamo kapacitete da opskrbimo jedan njihov grad“, smatra Muhadinović. Srbija, dodaje, ne može da utiče na cene svinjskog mesa jer zavisimo od toga koliko se trguje između EU i Kine.
Analize cena mesa trenutno su aktuelne i u Evropi. Kako je pre nekoliko dana objavio Evrostat, statistička agencija Evropske unije, cena mesa u EU u 2019. godini bila je najviša u Austriji. U toj zemlji je indeks nivoa cena za meso bio 145. Slede Luksemburg, Francuska, Holandija, Belgija i Finska.
Tako je cena mesa u Austriji bila gotovo 50 posto veća od proseka u Evropskoj uniji, dok su najnižu cenu plaćali Poljaci i Rumuni (obe države s indeksom cena od 63), a potom slede Bugarska (66) i Litvanija (71). Ovom statistikom, navodi se, obuhvaćene su govedina i teletina, svinjetina, jagnjetina, ovčije i kozje meso, perad, kao i mesne prerađevine.
Iako su poslednjim istraživanjem analizirane samo države članice EU u izveštaju, iz juna ove godine, Evrostat je objavio i podatke za druge evropske države, među kojima je i Srbija. Kako se može videti, upoređivane su cene u 2019. za četiri grupe proizvoda prehrambene industrije. U kategoriji mesa Srbija je bila na 67,4 odsto evropskog proseka. Indeks za hleb i cerealije bio je 70,1, ribu 82,3, a za mleko, sir i jaja 86,7 odsto. Interesantno je da su, prema toj analizi, cene mesa bile najniže u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji (61,8 odsto evropskog proseka),

(Glas javnosti/Politika/B92/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR