Glas Javnosti

Novi konkurs i novac od države za sve koji nameravaju da pokrenu biznis

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini.

Pravo da se prijave na Javni poziv za ovu vrstu pomoći države imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno u 2021, 2022. ili 2023. godini, kao i preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno u 2018, 2019, 2020, 2021, 2022. ili 2023 godini, a čiji osnivač i zakonski zastupnik je fizičko lice starosti do 35 godina.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade preduzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, istakao je da Vlada na ovaj način pruža podršku osnivanju i opstanku novih preduzeća, kao i mladim preduzetnicima.


„Za ovaj program je iz budžeta izdvojeno 300 miliona dinara, a ta sredstva se potpuno bespovratno dodeljuju početnicima u poslovanju i mladima, kako bismo im pomogli da razviju svoj biznis. Preostali iznos investicionog ulaganja će se finansirati iz kredita Fonda za razvoj. Pozivam početnike u biznisu i mlade da se prijave i na taj način dodatno osnaže svoj biznis jer je ovo zaista odlična prilika za njih, što se i pokazalo u prethodnim godinama“, rekao je Mali.

Dodao je da iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu, uključujući i bespovratna i kreditna sredstva, ne može biti manji od 400 hiljada dinara, niti veći od šest miliona dinara.

On je rekao da se javni poziv za ovu vrstu pomoći odnosi na sva nezaposlena lica i privrednike koji su u početnoj fazi razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme, alata i dostavnih vozila, tekuće održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove (do 20 odsto ukupnog ulaganja).

Ova finansijska podrška privrednicima predstavlja kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava države i 70 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj. Ukoliko privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa članom 12. Zakona o regionalnom razvoju i aktom Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave, u tom slučaju je kombinacija 40 odsto bespovratnih sredstava države i 60 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj.


Za privredne subjekte čiji su osnivači mladi do 35 godina starosti, 35 odsto su bespovratna sredstva države, a 65 odsto povoljni krediti Fonda za razvoj. Ukoliko privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti, onda je reč o 45 odsto bespovratnih sredstava države i 55 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Javni poziv je otvoren dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje Programa za 35 odsto, koliko je prosečan procenat odbijenih, kao i odustalih zahteva pre rešavanja u prethodnim godinama, a najkasnije do 31.12.2023. godine.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR