Glas Javnosti

Nove mere države za zapošljavanje radnika: Devet meseci za deo plate radnika, otpisivanje poreza

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pravo na novčanu pomoć od države za nova zapošljavanja imaće najbrži poslodavci, a novac za svakog novozaposlenog biće moguće dobiti već od jeseni.

Nove mere za podsticanje zapošljavanja koje je Vlada najavila u petak, 12. juna, podrazumevaće subvencionisanje zapošljavanja ukupno 10.000 mladih ljudi. U Nemanjinoj 11 kažu da će se sa primenom najverovatnije početi na jesen, kao i da će pravo na državne subvencije imati poslodavci koji zaposle prvih 10.000 ljudi.

Dakle, firme koje budu najbrže, moći će da računaju na podršku u vidu dela plate za svoje radnike.

 
Konkretno, država je spremila 20.000 dinara za one koji su završili srednju školu, odnosno 24.000 dinara za one sa diplomom fakulteta, u periodu od devet meseci.

U okviru programa "Moja prva plata" država želi da pomogne mladima koji su završili srednju školu ili fakultet da pronađu svoj prvi posao, a istovremeno i da motiviše poslodavce da ih zaposle. Zato će iz budžeta za ovaj projekat biti izdvojeno dve milijarde dinara.

 
Nastavljaju se programi obuke

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se na jesen nastaviti i sa programima obuke, odnosno dokvalifikacije za one koji žele da pronađu novi posao.

"Imamo stopu nezaposlenosti od 9,7 odsto, ali i dalje postoji potreba za kadrovima. Zato želimo da omogućimo onima koji nemaju posao da se dodatno obuče, da stvore nove veštine, nova znanja, kako bi se zaposlili", rekao je ministar.

Obuke nezaposlenih neće se vršiti samo u ustanovama čija je to primarna delatnost, već i u preduzećima, koja bi ih nakon toga zaposlila.

 
Za nova zapošljavanja otpisivanje i poreza

Država je krenula i sa peimenom mera za zapošljavanje svih onih koji nisu imali posao prethodne, 2019. godine. Za one kojima je to prvo zaposlenje, država nudi pogodnosti, i to otpis u iznosu od 100 odsto doprinosa za PIO 2020. godine. Sledeće godine otpis je 95 procenata, a 2022. godine 85 odsto.

Država je smanjila i obaveze plaćanja poreza na zarade, i to za 70 odsto u prvoj godini, 65 procenata u drugoj i 60 odsto u trećoj godini.

Povlastice i za zapošljavanje povratnika iz inostranstva

 
Ministar finansija podsetio je i na podsticajnu meru za zapošljavanje povratnika iz inostranstva, koja je počela da se primenjuje 1. marta ove godine.

"Ukoliko niste živeli u Srbiji dve godine, a tražite posao ili ste ga našli, imate mogućnost da vam se osnovica za obračun poreza i doprinosa umanji za 70 odsto u narednih pet godina", istakao je Mali.

(Izvor Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR