Glas Javnosti

NOVAC ZA BUDUĆNOST: Znate li šta je "mekana štednja"?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Većina ljudi ima jedan, jasan cilj: naporan rad, ušteda novca i odlazak u prevremenu penziju.

To je, barem, plan koji pokušavaju da prate. Ali, među mlađim radnicima se sada sve češće pojavljuje trend mekana štednja ili "soft savings", koji dovodi u pitanje tradicionalni način razmišljanja.
Mekana štednja se odnosi na to da ostavljate manju količinu novca sa strane - za budućnost, a više tog novca koristite sada. Generacija Z, koja iskustva stavlja ispred novca, predvodi takozvani talas ovog vida štednje.

S druge strane, to i ne čudi mnogo imajući u vidu porast cena, ali i način života mladih danas. On podrazumeva više komfora i težnju ka nižem nivou stresa, pri čemu se prioritet daje ličnom rastu i mentalnom zdravlju.
U izveštaju je utvrđeno i da je pristup ulaganju i ličnim finansijama generacije Z - onih rođenih posle 1997. godine - "mekši" u odnosu na prethodne decenije. To znači da mlađi investitori ulažu svoj novac u priče koje odražavaju njihove lične stavove.
Oni, takođe, traže emocionalnu vezu sa brendovima i profesionalcima sa kojima se odluče za saradnju. Uz to, imaju želju da se oslobode restriktivnih finansijskih ograničenja. Tri od četiri pripadnika generacije Z kaže da bi radije imali bolji kvalitet života nego dodatni novac u banci.


Glas javnosti/ T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR