Glas Javnosti

NOVAC NAMENJEN PROJEKTIMA: Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 27,7 mil EUR za razvoj tržišta kapitala

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je zajam u iznosu od 27,7 mil EUR ili 30 mil USD za podršku Srbiji da produbi i dodatno razvije tržište kapitala kroz projekat podsticanja dugoročnog finansiranja kroz razvoj tržišta kapitala, saopšteno je danas.

- Diverzifikovani izvori i instrumenti finansiranja, zajedno sa produbljenim finansijskim sektorom, od presudnog su značaja za dugoročni, održiv privredni rast Srbije - rekao je direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara.
Dodao je da će se tim zajmom pomoći Vladi Srbije da realizuje Strategiju za razvoj tržišta kapitala kroz jačanje relevantnih institucija tržišta kapitala i podsticanje pravnih lica da emituju obveznice, uključujući i zelene i tematske obveznice, prenosi portal Ekapija.

Funkcionalna tržišta kapitala omogućavaju da se, kako je navedeno, izvori finansiranja diverzifikuju tako da privreda ne zavisi samo od bankarskog sektora, što posredno jača ekonomsku otpornost tokom fluktuacija kreditnih ciklusa.
Pored toga, korporativne obveznice mogu postati privlačan alternativni izvor dugoročnog finansiranja za ostvarivanje ciljeva zelene tranzicije u Srbiji.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR