Glas Javnosti

Nova pravila za plaćanje poreza za pomoćne objekte!

Ekonomija
Autor: Glas Javnosti

Od početka godine, porez na imovinu plaća se i za pomoćne objekte prema novim pravilima. Do sada ovi objketi bili su oporezovani kao kuće za stanovanje ili kao poslovni prostor. Sada se razlikuju šupe, kotlarnice, ostave, sušare...

Vlasnici su imali rok da do kraja januara podnesu poresku prijavu i promene vrstu nepokretnosti, a svi koji su to i učinili mogu da se nadaju manjim poreskim obavezama. Takođe oni koji to nisu uradili,  imaju šansu da 15 dana po dobijanju rešenja prijave promenu i porez plaća na osnovu cene garaža i pomoćnih objekata.

U beogradskom Sekretarijatu za javne prohode ističu - U slučajevima kad obveznik nije podneo prijavu o promeni vrste nepokretnosti, pa rešenje bude doneto na "staru" grupu, obveznik može u roku od 15 dana da uloži žalbu kako bi se porez na imovinu za pomoćni objekat utvrdio razvrstavanjem u ispravnu grupu nepokretnosti.- 

Za sve pomoćne objekte za koje se utvrdi da treba da se premeste iz grupe "poslovni objekti" ili "kuća za stanovanje" u grupu "garaža i pomoćni objekti", porez za 2021. godinu biće utvrđen u manjem iznosu, uzimajući u obzir da su prosečne cene ove grupe nepokretnosti po zonama manje od prosečnih cena poslovnih objekata i kuća za stanovanje.

Do stizanja novog rešenja, građani plaćaju porez kao i do sada na pomoćne objekte po prošlogosišnjem rešenju. Ukoliko lokalni poreznici, na osnovu poreskih prijava i dostupne dokumentacije, sada prvi put obračunaju porez za neki objekat, vlasnici će moći bez kamata da plate obavezu 15 dana po dobijanju rešenja.

 

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR