Glas Javnosti

NOVA POMOĆ OD DRŽAVE: Otkrivamo kako da se prijavite

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine za učešće u projektu "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji" koji će biti otvoren do 29. aprila, a očekuje se da poziv tokom leta bude upućen privrednim subjektima i građanima.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović istakla je da je obezbeđeno dovoljno sredstava, kao i da postoji veliko interesovanje građana za subvencije, navodi se u saopštenju.

Đedović Handanović podsetila je da građani mogu da ostvare subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora.

- Prošle godine smo opredelili 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji, čime su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila. Ovaj projekat trajaće do kraja 2027. godine do kada ćemo ukupno sanirati oko 50.000 domaćinstava širom zemlje - rekla je ministarka.


Ona je ukazala da je novitet da se od ove godine izdvajaju značajne subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva

- U tom slučaju Ministarstvo i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije. Time pružamo podršku socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije, uštede novac i povećaju komfor stanovanja. Ovo je samo jedan od pokazatelja brige za najugroženije građane koji i dalje mogu da se prijavljuju u lokalnim samoupravama za sticanje statusa energetski ugroženih kupaca i ostvare pravo na umanjenje računa za gas, električnu energiju ili grejanje do 50 odsto - navela je ona.

Dodala je da su pozivom predviđeni još povoljniji uslovi za ekonomski devastirane područja, kao i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno učešće Ministarstva i do 70 odsto.

Đedović Handanović je podsetila da je energetska sanacija domaćinstava, ali i stambenih i javnih objekata, jedan od najvažnijih prioriteta rada Vlade i resornog ministarstva, što je prepoznato i u programu "Skok u budućnost – Srbija 2027" i da se u poboljšavanje energetske efikasnosti trenutno ulažu nikada veća sredstva.


- Moramo da radimo više na unapređenju energetske efikasnosti jer je ona deo energetske i zelene tranzicije. U Srbiji se troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, zbog čega je važno da nastavimo da podržavamo domaćinstva da primene mere energetske efikasnosti čime mogu da ostvare uštede u potrošnji energije između 25 i 30 odsto - poručila je ministarka.

Projekat se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, a javni poziv je objavljen na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike i trajaće do 29. aprila 2024. godine.Glas javnosti/A03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR