Glas Javnosti

Nova pomoć države za ovu grupu građana: 5.000 DINARA MESEČNO 9 MESECI GODIŠNJE!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije usvojila je krajem prošle godine Uredbu o podršci dualnom obrazovanju

Đaci koji od naredne školske godine upišu deficitarna trogodišnja i četvorogodišnja zanimanja po dualnom modelu mogu računati na veća mesečna primanja. Država će za svakog od njih izdvojiti po 5.000 dinara mesečno i tu sumu će dobijati devet meseci godišnje. Naravno, ostaju im i nadoknade koje primaju od poslodavca za učenje kroz rad, a to je od 4.500 dinara do 13.500 dinara, zavisno od toga koliko puta nedeljno imaju praksu.

Vlada Srbije usvojila je krajem prošle godine Uredbu o podršci dualnom obrazovanju. To znači da će svi koji upišu deficitarne smerove, bez obzira da li imaju praksu u kompaniji ili ne primati mesečno po 5.000 dinara. Taj iznos uplaćivaće učenicima država preko namenskog računa koji će biti otvoren u Poštanskoj štedionici.

Kada počne praksa u kompanijama, osim 5.000 od države đaci će dobijati i nadoknadu od kompanija kako je predviđeno Zakonom o dualnom obrazovanju. Za svaki dan proveden na praksi dobijaju 70 odsto minimalne cene rada po satu. Preračunato u novac to znači da za jedan dan prakse nedeljno u kompaniji dobijaju 4.500 dinara. Stariji razredi koji imaju po dva ili tri dana prakse nedeljno dobijaju po 9.000 dinara, odnosno 13.500 dinara mesečno.

Koja su deficitarna zanimanja u Srbiji svake godine određivaće Privredna komora Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje na osnovu analize tržišta rada i potreba privrede. Oni će ove godine do 1. februra dostaviti Kancelariji za dualno obrazovanje koja su zanimanja mapirana kao deficitarna za ovu godinu.

Glas javnosti / arhiva

foto: printscreen

Inače, prema podacima Privredne komore Srbije trenutno su deficitarna zanimanja u građevinarstvu- varioci, tesari, zidari, građevinski tehničari, rukovaoci građevinskim mašinama. U tekstilnoj industriji - šivači, modelari odeće, modelari obuće, mehaničari tekslnih mašina. U trgovini i ugostiteljstvu nedostaju - prodavci, mesari, pekari, konobari, kuvari, sobarice i recepcioneri.

Nedostaju i vozači kamiona i autobusa, ali i stolari, bravari, alatničari, obućari, automehaničari, autolimari, farbari, vodoinstalateri, zatim tapetari, operateri na CNC mašinama, mehantroničari, mašinski tehničari – serviseri CNC mašina, električari, mašinbravari, bravari monteri, metalostrugari, metaloglodači, livari. U zdravstvu medicinske sestre.

Značajna podrška

Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje kaže da je značajna podrška od 5.000 dinara koju će dobijati svaki učenik koji upiše deficitarno zanimanje. Dodaje da je važno da učenici znaju da će taj iznos dobijati tri ili četiri godine koliko traje školovanje, plus iznos koji će dobijati za praksu u kompanijama.

- To je značajna podrška za decu koja se odluče za deficitarna zanimanja. Svake godine ćemo na osnovu podataka locirati koja su deficitarna zanimanja. Ona neće biti svake godine ista, menjaće se u skladu sa potrebama privrede - rekla je Grujić za Euronews Srbija.

Očekuje da će uz ovu novčanu pomoć države oživeti trogodišnje stručne škole koje obrazuju zanatlije. Za škole koje obrazuju zidare, zavarivače, keramičare, vodoinstalatere prethodnih godina skoro da nije bilo zainteresovanih učenika. Grujić kaže da su predrasude da se nakon završene trogodišnje škole ne može nastaviti školovanje i da je dalja prohodnost definisana Zakonom o srednjem obrazovanju.

Koja su zanimanja deficiratna znaće se 1. februara kada PKS i NSZ treba da dostave Kancelariji za dualno obrazovanje podatke.

- Na osnovu tih podataka, koje su oni mapirali sa privrednicima, mi ćemo donositi odluke i raspisujemo konkurs za škole. U Konkursu za upis u srednju školu koji radi Ministarstvo prosvete deficitarna zanimanja biće posebno obeležena. Tako će učenici i roditelji znati da ukoliko upišu ta zanimanja mogu da računaju na 5.000 dinara mesečno i tako devet meseci godišnje - pojasnila je Grujić.

Nadoknade od poslodavaca

Inače, đaci koji se školuju po dualnom modelu za svaki sat proveden u učenju kroz rad dobijaju 70 odsto od minimalne cene rada po satu. Tu se ništa ne menja, ostaće tako i dalje, samo će od države za deficitarna zanimanja dobijati još po 5.000 dinara mesečno.

Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije kaže da učenici koji uče uz rad, za četiri dana mesečno rada u kompaniji dobijaju nadoknadu od 4.500 dinara.

- Za poslodavca je to trošak od oko 8.100 dinara, jer on mora da uplati doprinose, troškove prevoza, ishrane, obezbeđenje sredstava za zaštitu na radu - rekla je za Euronews Srbija.

Dodaje da će PKS i Nacionalna služba za zapošljavanje tek dostaviti Kancelariji koja su to deficitarna zanimanja, ali da se ona neće puno razlikovati od obrazovnih profila koja se školuju po dualnom modelu.

Privredna komora Srbije objavila je još u oktobru prošle godine poziv poslodavcima da se uključe u program dualnog obrazovanja. Taj poziv otvoren je do ponedeljka, 15. januara.

Interesovanje poslodavaca sve veće

Aleksandra Milićević iz PKS kaže da interesovanje poslodavaca iz godine u godinu sve veće.

- Oko 950 poslodavaca širom Srbije realizuje dualno obrazovanje. Oni sarađuju sa oko 186 srednjih stručnih škola, a oko 16.000 učenika je prošlo kroz ovaj model obrazovanja za desetak godina koliko ovaj model traje - navela je ona.

Dodaje da se svake godine inoviraju programi, da se usklađuju sa potrebama privrede. U narednoj školskoj godini, kako je rekla, 83 obrazovna profila će se obrazovati po dualnom modelu.

- Od 83 obrazovna profila po dualnom, deset će biti novih. Među njima je vozač motornih vozila, zatim kozmetički tehničar i različiti profili elektrotehnike i računarstva - navela je ona.

Tendencija učenja kroz rad je da se povećava broj sati i broj dana prakse kod poslodavaca da bi đaci stekli što više praktičnih znanja i bili što pripremljeniji za svet rada.

Svi poslodavci mogu da se uključe u dualno obrazovanje, a neophodno je samo da prođu akreditaciju kod PKS.

Glas javnosti / A06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR