Glas Javnosti

NOVA OBAVEZA OD 1.JANUARA: E-fakture sastavni deo procesa digitalizacije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od 1. januara 2023. godine subjekti privatnog sektora, svi obveznici PDV-a, u obavezi su da šalju i primaju elektronske fakture preko sistema elektronskog fakturisanja (SEF). Zakon o elektronskom fakturisanju već se od 1. maja ove godine, primenjuje na subjekte javnog i privatnog sektora, što znači da su od tada privrednici koji posluju sa javnim sektorom u obavezi da izdaju fakture kroz SEF, a od

- E-fakture su sastavni deo procesa digitalizacije, što je neizbežan svetski trend unapređenja poslovanja. Bitno je istaći da su obveznici sistema e-faktura pravna lica i preduzetnici te da je za očekivati da će se pre svega njima olakšati svakodnevni rad i omogući veću efikasnost. Takođe, obezbeđuje se veća transparentnost i umanjuje mogućnost takozvane "sive" zone poslovanja.
Što se tiče računovođa, ukoliko je računovođa zaposlen u internom računovodstvu pravnog lica za očekivati je da će im rad sa fakturama biti efikasniji uvođenjem sistema e-faktura. Sa druge strane, računovođe koje se bave pružanjem usluga eksternim klijentima, ukoliko klijentima pružaju i ugovorene usluge u vezi fakturisanja, mogu očekivati da će im, kao što je to slučaj i sa ostalim aktivnostima koje su prešle na digitalne platforme, rad biti efikasniji, sistematičniji i pregledniji, prenosi portal Ekapija.

Ceo sistem e-faktura već funkcioniše, pri čemu se implementacija prati radi uočavanja poteškoća i mogućnosti poboljšanja, tako da se sistem ažurno menja i unapređuje u skladu sa primedbama i zahtevima korisnika - izjavili su iz Saveza računovođa i revizora Srbije.
Izdavanje i prijem elektronskih faktura postaje obavezno u svim transakcijama između subjekata privatnog sektora obveznika PDV-a, čime će biti obezbeđena veća pravna sigurnost, brža razmena podataka, tačnost podataka, ubrzanje procesa rada, smanjenje troškova, lak pristup podacima i mogućnosti veće automatizacije u obradi podataka.

U ovom trenutku se u sistemu elektronskih faktura nalazi više od 10.000 korisnika javnih sredstava i više od 175.000 privrednih subjekata, od čega je već 85.923 subjekata privatnog sektora registrovalo nalog na SEF-u i aktivno koristi sistem. U skladu sa Zakonom o elektronskom fakturisanju, svi subjekti privatnog sektora već imaju otvoren nalog na sistemu elektronskih faktura, čime su ispunjeni uslovi da prime elektronsku fakturu od bilo kog pošiljaoca koji koristi SEF.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR