Glas Javnosti

NIŠTA MIMO ZAKONA: Stop telefonskim prodajama, zamena i bez ambalaže, obavezan predračun za majstore! Kazne i do 150.000!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Skupština Srbije usvojila je Zakon o zaštiti potrošača kojim je predviđeno više novina, među kojima je uvođenje registra "ne zovi", prekršajnih naloga, kao i obaveza izdavanja predračuna za majstorske usluge veće od 5.000 dinara.

Registar "ne zovi" staće na put trgovcima koji telefonski nude svoju robu i usluge a građani će sami proslediti svojim operaterima brojeve na koje ne žele da budu pozivani. 

Ako trgovci i dalje budu zasipali potrošače reklamnim porukama, prekršajni nalog je kazna od 50.000 ili 30.000 u zavisnosti od toga da li je reč o pravnom licu ili preduzetniku. 

Kada je reč o zaštiti građana od nefer majstora, oni će za sve usluge koje koštaju više od 5.000 dinara morati napraviti predračun, sa kojim korisnici njihovih usluga treba da se slože i to pismeno.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je najveća novina koju donosi Zakon o zaštiti potrošača "vansudsko poravnanje između prodavca i oštećenog kupca". Po ovom zakonu trgovci će morati da učestvuju u sporu i neće više moći da koriste kao izgovor u slučaju da ne žele da zamene robu, to što proizvod nema ambalažu.

Ugovori koji će se sada potpisivati sa organizatorima putovanja ubuduće moraju sadržati sve informacije i sve troškove koji mogu nastati, pa čak i troškove povratka sa destinacije, što je bilo sporno upravo ove sezone tokom požara u Grčkoj i na drugim destinacijama.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR