Glas Javnosti

NIŠKI AERODROM OSTAO BEZ JOŠ JEDNE VAŽNE LINIJE: Umesto ekonomskog “buma” ukidanje letova

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ukinuta je još jedna značajna vazdušna linija sa niškog aerodroma “Konstantin Veliki”, a moguće je ukidanje i drugih jeftinih letova.

Čak 14 linija ukinuto je sa Aerodroma "Konstantin Veliki" u prethodne 4 godine, koliko on nije niški, već državni, a poslednju do Bergama mnogi smatraju najznačajnijom, jer je Niš tako bio povezan sa bazom Ryanair-a odakle se leti do 97 destinacija, pišu Južne vesti.

Da je gubitak prevelik, a da su nadležni to mogli da spreče, smatra glavni urednik portala Flynaissus Aleksandar Đorđević, koji ističe i da nakon poklanjanja, osim ukidanja, nijedna niskotarifna kompanija nije uvela novu linija sa niškog aerodroma. Prognozira i da je ove godine moguće i masovno ukidanje jeftinih letova, ako se taksa po putniku poveća.

Niški aerodrom je i 4 i po godine nakon poklanjanja državi na staroj adresi, ali ne i na "starom, dobrom putu" uvođenja novih i jeftinijih linija i pa je upitna povezanost sa Evropom. Putnici i stručnjaci smatraju da je najviše izgubio kada je nedavno ukinuta linija Ryanair-a do Bergama, koja je postojala od 2016. godine, jer su putnici time ostali uskraćeni i za brojne evropske destinacije, sa kojima je ovaj aerodrom blizu Milana povezan.

Iz Niša se više ne može ni do baze Ryanair-a na severu Italije, pa Aleksandar Đorđević ističe da, iako je svaka linija koja se ukine veliki gubitak za aerodrom, ova je posebno bila značajna, a objašnjava i zašto.

– Linija do Bergama bila je ne samo najbrži način da se dođe do izuzetno ekonomski važnog regiona Lombardije i dijaspore koja tamo živi, već i važan transferni aerodrom na kome su putnici iz Niša često presedali kako bi došli do svojih krajnjih odredišta. Treba napomenuti i to da je Bergamo jedna od najvećih baza niskotarifnog avio-prevoznika Ryanair na kojoj smo mogli stići sa presedanjem na čak 97 redovnih linija ove avio-kompanije i 16 sezonskih linija. Mislim da je gubitak prevelik i da je moglo da se učini mnogo toga kako bi se izbegla ovakva odluka - ističe Đorđević.

Osim ove destinacije, za koju putnici uveravaju da su avioni ka njoj uvek bili puni, navode Južne vesti, Niš je za 4 i po godine, koliko nije u vlasništvu Nišlija, izgubio povezanost sa još čak 13 destinacija.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR