Glas Javnosti

NIKAD JEDNAKI: ŽENE u biznisu KASKAJU za muškarcima, OGROMAN je jaz i u ZARADI

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ovaj podatak je proizašao iz aktuelnog izveštaja Svetske banke.

Jaz u zaradama, na osnovu polova, i dalje je duboko izražen. Naime, oko 2,4 milijarde radno sposobnih žena nema jednake ekonomske mogućnosti, a 178 zemalja nastavlja da "održava" pravne prepreke koje sprečavaju aktivnije uključivanje lepšeg pola.

Ta konstatacija je deo izveštaja Svetske banke, pod nazivom "Žene, biznis i zakon 2022".

U 86 zemalja, napominje se, žene se suočavaju sa nekim oblikom ograničenja vezanih za rad, dok čak 95 zemalja ne garantuje jednaku zaradu za isti rad. Globalno gledano, pripadnice lepšeg pola i dalje imaju svega 3/4 zakonskih prava koja uživaju muškarci.Od mogućih 100, što je oznaka potpunog pravnog pariteta, ukupan rezultat je 76,5.

Uprkos tome što je pandemija kovida-19 nesrazmerno uticala na živote i finansije žena, ipak je došlo do nekog pomaka: 23 zemlje su uvele novine u svoje zakone tokom 2021, kako bi načinile potrebne korake ka unapređenju ekonomskog osnaživanja žena, navodi se u izveštaju.

- Iako je postignut napredak, jaz između očekivanih zarada muškaraca i žena tokom radnog veka na globalnom nivou iznosi 172 biliona dolara: skoro dva puta više od svetskog godišnjeg BDP-a. Dok idemo ka postizanju zelenog, otpornog i inkluzivnog rasta, vlade treba da ubrzaju tempo zakonskih reformi kako bi žene mogle da ostvare puni potencijal i dobiju potpunu i jednaku korist - kaže Mari Pangestu, direktorka Svetske banke za razvojne politike i partnerstvo.

U Izveštaju se, takođe, naglašava da samo 12 zemalja, koje su članice OECD, ima zakonom propisan rodni paritet, prenosi Telegraf.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR