Glas Javnosti

NI KINEZI NE MOGU VIŠE DA DIŠU: Posle velikog požara zaustavili rad topionice u Boru, javnost još čeka na informacije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Posle sinoćnjeg velikog požara u RTB Bor, kompanija "Ziđin" saopštila je i zvanično da je danas obustavila rad topionice bakra u Boru, zbog povećane koncentracije štetnih čestica u vazduhu. Prema zvaničnim merenjima, u Boru je prethodnih dana, koncentracija štetnih supstanci stotinama puta veća od dozvoljene.

Kineska kompanija je najavila da će odmah krenuti u remont, koji je prethodno bio planiran za novembar.

- Kompanija pridaje izuzetno veliki značaj zaštiti životne sredine, bez obzira što je i pre preuzimanja RTB-a ovaj problem godinama unazad bio prisutan i što dimni gasovi iz topionice nisu jedini faktor koji utiče na kvalitet vazduha na ovom prostoru - navodi "Ziđin".

Kao odgovor na veliko zagađenje, lokalna vlast u Boru je početkom nedelje u Osnovnom javnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv odgovornih u "Ziđinu Koper"-u.

Iz Tužilaštva poručuju da će javnost dobiti sve informacije kada se završi istraga. Posle ispitivanja, potvrđeno je da su uzroci prekoračenja ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odsumporavanje. Kompanija je u saopštenju izrazila žaljenje zbog takve, kako navodi, nepredviđene situacije.

Podsećaju i da se pogoni topionice nalaze u dolini, pa da nizak vazdušni pritisak zadržava dim na nižem nivou koji se povećanjem vazdušnog pritiska koncentrišu i podižu uvis. Saopšteno je i da će se izvršiti pregled svih delova opreme u procesu proizvodnje i odmah pristupiti rešavanju svih problema koji budu otkriveni.

Pored svih dosadašnjih nevolja, Topioica RTB Bor u sredu je prekinula rad zbog požara na cevi koje vode od topionice do fabrike sumporne kiseline. Požar je lokalizovan posle nekoliko sati, a gasilo ga je pet vatrogasnih vozila i nije bilo povređenih.

(Glas javnosti/RTS)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR