Glas Javnosti

NEZAPAMĆENA KRIZA U EVROPI! Cenovni šokovi će potrajati celu zimu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evropska unija se trenutno suočava s naglim porastom cena energije što je uglavnom posledica povećane globalne potražnje za energijom, a posebno gasom.

Komisija je danas donela Komunikaciju o cenama energije radi rešavanja problema velikog porasta globalnih cena energije, za koji se predviđa da bi mogao trajati celu zimu, i pružanja podrške evropskim građanima i preduzećima, navode iz EK.

Komunikacija uključuje "paket mera” koje EU i države članice mogu da preduzmu kako bi ublažili neposredni efekat rasta cena i dodatno ojačali otpornost na buduće cenovne šokove.

Kratkoročne nacionalne mere uključuju hitnu podršku dohotku domaćinstava, državnu pomoć preduzećima i ciljana smanjenja poreza. Komisija će podupirati i ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, razmotriti moguće mere za skladištenje energije i kupovinu zaliha gasa i oceniti trenutni model tržišta električne energije.

Dodaju da bi prednost trebalo dati ciljanim merama kojima se može brzo ublažiti učinak rasta cena na ugrožene potrošače i mala preduzeća. Te bi mere trebalo da se lako prilagode u proleće, kada se očekuje da će se situacija stabilizovati. Pritom ne bi trebalo remetiti našu dugoročnu tranziciju i ulaganja u čišće izvore energije, navode iz Komisije.

Nakon što šef Komisije za energetiku Kadri Simson  predstavi paket mera Evropskom parlamentu očekuje se da evropski čelnici na predstojećem sastanku Evropskog veća 21. i 22. oktobra raspravljaju o cenama energije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR