Glas Javnosti

NEOČEKIVANE NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo dizel i benzin plaćati narednih dana

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Reklo bi se obrt na tržištu. I dok je svet najavljivao poskupljenje nafte zbog odluke zemalja OPEC o smanjenju proizvodnje, a to je pratila i cena nafte na berzama tokom prethodnih dana, u Srbiji je gorivo pojefiinilo.

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 185 dinara, a benzina evropremijum BMB 178 dinara.


Dizel će tako naredne nedelje biti jeftiniji za 2 dinara, a benzin za 3 dinara. Prošle nedelje je cena goriva bila 187 dinara za litar evrodizela, a za litar benzina evropremijum BMB 95 najviše 181 dinara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni članovi najavili su nedavno, na iznenađenje mnogih, smanjenje proizvodnje nafte od maja 2023. godine, na oko 1,15 miliona barela dnevno. Prema procenama analitičara velikih banaka u svetu, ova odluka mogla bi da pogura cenu barela ka nivou od 100 dolara.

Ovih dana međutim gledamo drugačiju sliku. Cena barela je na evropskom tržištu samo za prethodnih nekoliko dana pala sa 86 dolara na oko 80 dolara, koliko vredi jutros.

Investitori su očigledno i dalje fokusirani na izgledno podizanje kamatnih stopa u SAD i to, prema procenama ekonomista, za četvrtinu procentnog poena, što bi označilo kraj ciklusa najagresivnijeg zaoštravanja monetarne politike u proteklih 40 godina.

Njihova prognoza temelji se na oceni o još uvek solidnom tempu zapošljavanja u najvećoj svetskoj privredi što su najnoviji podaci pokazali tek umereni rast broja novih zahteva za isplatom naknada za nezaposlenost u prošloj nedelji.

Glas javnosti/Blic




SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR