Glas Javnosti

Nemački MTU otvara fabriku u Novoj Pazovi, planirano do 2.000 radnih mesta

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Novu Pazovu stiže nemačka kompanija za remont avio-motora, MTU aero-endžins. Investicija je vredna 100 miliona evra.

U prvoj fazi biće zaposleno nešto više od 500 ljudi, a ukupno je planirano do 2.000 radnih mesta za stručnjake iz te visokotehnološke industrije.

Platu veću i do tri puta od prosečne i uslove rada kao u svim ograncima MTU grupacije, najavili su zvaničnici pre tri godine, prilikom polaganja kamena temeljca za novu fabriku.

Nekada su se u Trsteniku pravili delovi za "Boing", slična proizvodnja bila je u Pančevu. Odlaskom Jugoslavije, Srbija je napustila grupu zemalja koje su imale avio klaster. MTU otvara vrata povratku naše zemlje u mrežu evropske i svetske avio-industrije.

"Kad god nas je neko pitao otkud Srbija, mogu sa 100 odsto sigurnosti da kažem da je ovo izuzetno okruženje za investicije, i da može da se nađe mnogo posvećenih ljudi ovde i poslednje, ali ne manje važno, tu je ogromna podrška srpske vlade koja je spremna za saradnju sa investitorima. Sve što nam je obećano u startu, 2019. i dogovori koje smo postigli tada sa vladom Srbije, sve je ispoštovano i ispunjeno", kaže Rajner Beker, direktor MTU Srbije.

Popravka i održavanje letelica

U predviđenom roku izgrađen je objekat veličine 37.000 kvadratnih metara, čiji je kapacitet 400.000 sati remonta godišnje. Osnovna delatnost MTU je popravka i održavanje letelica i svemirskih letelica.

Bave se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore komercijalnih i vojnih aviona, i jedan je od tri najbolja pružaoca usluga održavanja motora komercijalnih aviona i industrijskih plinskih turbina.

Prva popravka delova motora za avione u decembru

"Svaka avio-kompanija sa kojom radimo u celoj MTU grupi, svi ti delovi aviona koji treba da budu popravljeni, rastavljeni na sitne delove, dolaziće na popravku u Srbiju. To je dobra i definisana osnova za razvoj poslovanja ovde", navodi Beker. 

Za decembar je najavljena prva popravka delova motora za avione koje će se raditi u našoj zemlji. U vojnom sektoru, "MTU aero endžins" je vodeći industrijski partner za skoro sve tipove motora kojima upravljaju nemačke oružane snage. MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa motora V2500 koji se nalazi u "erbasu A320".

Obrazovanje ključno u zaposlenju

Pošto se radi o visokotehnološkoj industriji, obrazovanje igra ključnu ulogu u zaposlenju, ono je zagarantovano inženjerima, onima sa srednjom tehničkom školom i sa vazduhoplovne akademije.

"Mi zapošljavamo veliki broj inženjera, operatera, to je sve tehničko osoblje, ono što nama jeste važno i što jeste neophodan uslov je jedan visok nivo kvalifikacija", navodi Žaklina Teofilović, direktorka sektora za ljudske resurse MTU Srbije.

Ukazuje da ulažu dosta u dualno obrazovanje, te da sledeće godine počinju sa praktičnim treninzima za učenike tehničke škole i vazduhoplovne akademije.

"Imamo primer jednog kolege, koji je 20 godina živeo u Kanadi, a onda se vratio u Srbiju i prepoznao MTU kao mesto gde može da razvija svoju karijeru i da radi", navodi Teofilovićeva.

Iz kompanije poručuju da im je bitno povezivanje sa lokalnom zajednicom. Trećina trenutno zaposlenih je iz Stare Pazove. Uslovi za rad biće identični onima koji su u svim ograncima MTU grupe. Jedna od prednosti je, ističu iz kompanije, vrtić, ne samo za decu zaposlenih, nego za svu decu iz okoline.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR