Glas Javnosti

Nemačka upada u recesiju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Svaka nada da bi uslužni sektor mogao spasiti nemačku privredu je isparila. Umesto toga, uslužni sektor će se pridružiti proizvodnji koju je već zahvatila recesija

Nemačka je ovog meseca pretrpela najveći pad poslovne aktivnosti u poslednje tri godine što je izazvalo strahove da najveća evropska privreda ponovo pada u recesiju, pokazuju najnovija ekonomska istraživanja.

Prvobitno očitavanje indeksa menadžera nabavke (PMI), koji prati aktivnost u proizvodnom i uslužnom sektoru, pokazuje pad na 44,7 u avgustu u odnosu na jul kad je bio 48,5.


To je najniže očitavanje od maja 2020. godine, kada je Nemačka počela postepeno da ukida stroga ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Istraživanje ukazuje na sve dublji pad proizvodnje koja opada već četvrti mesec zaredom. Osim proizvodnje, pad beleže i usluge, koje su opale prvi put u poslednjih osam meseci.  

„Svaka nada da bi uslužni sektor mogao spasiti nemačku privredu je isparila. Umesto toga, uslužni sektor će se pridružiti recesiji u proizvodnji“, rekao je Sajrus de la Rubija, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke, prenosi Si-En-En.

Brojke su dokaz da nemačka privreda ponovo propada nakon što je izašla iz zimske recesije u drugom tromesečju sa najnižom marginom.


„Pritisak na ekonomiju evrozone u avgustu uglavnom potiče od nemačkog uslužnog sektora“, rekao je Rubija.

Podaci objavljeni ranije ovog meseca otkrili su strmiji pad industrijske proizvodnje u junu nego što se očekivalo. Kao glavni uzrok se navode zastoji u ogromnom automobilskom sektoru u zemlji.

Ekonomska slabost Nemačke se preliva i na ostalih 19 zemalja koje koriste evro, pri čemu je i širi region u opasnosti da padne u recesiju nakon što je ostvario rast u drugom kvartalu.

Početno očitavanje PMI za evrozonu palo je na 47 u avgustu, što je najniže od novembra 2020, prema zasebnom istraživanju koje su u sredu objavili Hamburška komercijalna banka i „S&P global“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR