Glas Javnosti

Nemačka preskupa za strane radnike: Cene duplo veće

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za radnike koji dolaze u Nemačku van EU život je znatno skuplji nego kod kuće. U nekim zemljama životni troškovi su gotovo 70 odsto manji nego u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Prema podacima nemačke Savezne kancelarije za statistiku, troškovi života u Indiji i Egiptu u 2021. bili su 67 odsto niži nego u Nemačkoj. U Gruziji, Vijetnamu i Tunisu robe i usluge koštaju 60 posto manje nego u toj državi. U SAD-u su pak troškovi života bili sedam odsto veći.

Životni troškovi značajno su manji i u zemljama Balkana. U Severnoj Makedoniji cene su upola niže nego u Nemačkoj, a slede BiH i Albanija (41 posto niže) te Srbija (39 posto niže).


Nakon Egipta, Tunis (60 posto) je bio najjeftiniji na afričkom kontinentu u odnosu na Nemačku, a slede ga Gana i Senegal, gde su troškovi života bili gotovo upola jeftiniji nego u Nemačkoj. U Maroku se živi 44 odsto jeftinije.

Radnici u Vijetnamu takođe su živeli znatno jeftinije nego u Nemačkoj (60 posto), a kvalifikovani radnici sa Tajlanda i Filipina kod kuće su imali otprilike upola niže troškove života. U Kini je pak nivo cena bila 24 posto niža.


Glas javnosti/B06S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR