Glas Javnosti

NEMA MESTA PANICI: Srbija rezervisala 300 miliona kubika gasa u LNG terminalu u Aleksandropolisu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je Srbija već rezervisala 300 miliona kubika gasa u LNG terminalu u grčkoj luci Aleksandropolis.

Bajtović je rekao da će naša zemlja diversifikovati izvore snabdevanja gasa, s obzirom da je Srbiji, pored dve milijarde kubika gasa koje kupujemo po naftnoj formuli od Rusije potrebna još milijarda kubika gasa kako bismo bili potpuno bezbedni po svakom osnovu i mogli da proizvodimo električnu energiju.
- Imaćemo faktički mogućnost da nabavljamo gas iz austrijskog čvorišta Baumgarten, zatim preko Mađarske, Bugarske i Grčke. Takođe, imaćemo pristup grčkim LNG terminalim Revitauzo i Aleksandropolis. Mislim da će terminali biti gotovi ove godine i da možemo već da imamo neke efekte. Možda nešto uštinemo i sa gasovoda TAP (Transjadranski) i TANAP (Transanadolijski) - kazao je Bajatović, piše portal Ekapija.

On je napomenuo da ne zna da li smo u stanju da potpišemo neke dugoročne ugovore, ali da bismo mogli da uzimamo neke viškove od trgovaca koji potiču od balansiranja sistema ili ako neke kompanije bankrotiraju, pa niko ne preuzima taj gas.
- Kada bude startovao LNG terminal Aleksandropolis, mi smo kao Srbja već rezervisali 300 miliona metara kubnih - kazao je Bajatović.
On je dodao da smo, pored gasa koji kupujemo od Rusa po naftnoj formuli, kupili dodatnih 600 miliona kubika, kako je rekao, nešto od miksa sa Rusima koji je iznosio 70% berzanske cene TTF, a 30% po naftnoj formuli.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR