Glas Javnosti

NEGATIVNA POJAVA U NAŠEM DRUŠTVU: Sve više radnika žrtve agencijskog i političkog zapošljavanja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Radnici kragujevačkog Vodovoda, koji su tri i po godine neprekidno radili na privremenim poslovima preko agencije za zapošljavanje, koji su u četvrtak obustavili rad u znak protesta, a jutros dobili otkaze, klasične su žrtve agencijskog i političkog upošljavanja u Srbiji, saopštli su Udruženi sindikati Srbije "Sloga".

- Partijsko zapošljavanje predstavlja sve negativniju pojavu u srpskom društvu, jer se pri zapošljavanju ne uzimaju u obzir kvalifikacije, već pripadnost određenoj političkoj partiji, što dovodi do toga da na pozicije dođu nesposobni i nekvalifikovani ljudi, upošljavaju glasači za takozvane kapilarne glasove, dok kvalifikovani ljudi poput radnika Vodovoda ostaju bez posla - navedeno je u saopštenju.

Iz "Sloge" su podsetili da su u predlogu novog Zakona o radu, koji su kao deo koalicije "Ujedinjeni" predali u skupštinu na razmatranje, i agencijsko zapošljavanje sveli na minimum, prenosi portal Ekapija.


Prema tom zakonu, radnici više neće moći da rade po ugovoru više od godinu dana, dva puta po šest meseci, posle čega će morati da dobiju rešenje za stalno.

Probni rad će biti maksimalno tri meseca, a ukoliko poslodavac ne može da oceni radnika u tom periodu, neće biti potrebe da ga zadrži.

- Pozivamo građane Kragujevca da podrže radnike Vodovoda, jasno osude njihova otpuštanja i vraćanje na posao, a nadležne institucije da zaštite radnička prava i da donesu nove zakone koji će ih adekvatno štititi - navela je "Sloga".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR