Glas Javnosti

Недостатак квалификоване радне снаге успорава радове

Ekonomija
Autor: Danas.rs

Док део стручне јавности дели мишљење премијерке Србије Ане Брнабић да ће изградња 1.000 станова за припаднике служби безбедности за домаћу грађевинску индустрију која је изводи представљати тежак изазов, други део напротив сматра да су наши грађевинари потпуно опремљени и квалификовани за тај посао.

Премијерка је јуче у Земуну присуствовала почетку изградње првих 250 станова за запослене у  службама безбедности и оценила да ће то за домаће грађевинске фирме бити „велики залогај“.

Тренутно се гради око 2.000 таквих станова који ће бити продати по јефтиним ценама у шест градова а иако је градња почела још пре годину дана први кључеви оних који су комплетно завршени ( примера ради у Врању) биће уручени тек за недељу дана. Цена станова чију изградњу финансира држава износи 500 евра по квадрату у Београду и Новом Саду, а у другим градовима цена је још нижа. Иначе, за куповину јефтиних станова заинтересовано је око 25.000 људи који ради у сектору безбедности у Србији.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић каже за Данас да је основни проблем са којим би домаћа грађевинска оператива могла да се суочи приликом изградње станова за припаднике безбедносног сектора Србије и због чега већ започета изградња траје дуже него што би требало, недостатак квалификоване радне снаге.

– Све је мање ученика који се интересују за обављање занатских послова у грађевинарству. Већина тих радника код нас је старија од 50 година и они као добри квалификовани мајстори углавном раде у иностранству за знатно веће паре од оних које им домаће грађевинске фирме нуде у Србији. Због тога је код нас велики проблем наћи квалификовану снагу за извођење радова.

То се одражава како на квалитет изграђених станова тако и на поштовање рокова. У Србији на грађевини ради неквалификована радна снага, то јест приучени радници и због тога долази и до погибија на радном месту – објашњава наш саговорник. Он додаје да није реч о проблему који се може решити у кратком временском року и да би држава са своје стране требало да повуче потезе који би обезбедили да на грађевинама ради квалификована радна снага.

– Да би се то остварило потребно је да надлежни пропишу стандарде у грађевинарству који би били обавезни за све извођаче радова у Србији. На тај начин би се онемогућило да на грађевинама раде приучени радници већ би грађевинска компанија била принуђена да обучава своје раднике. Она би то могла да чини кроз интерне курсеве на којима би новозапослени учили занат и стицали неопходно знање и искуство. То је веома ефикасан начин за формирање стручне радне снаге. У овом тренутку стандарди у изградњи не постоје због чега је чест случај да су зграде изграђене рђаво – каже Савић.

Горан Родић, потпредседник Грађевинске коморе Србије није желео да коментарише изјаву премијерке Ане Брнабић али је рекао да не постоји ниједан једини разлог да домаћа грађевинска предузећа не наставе са изградњом јефтиних ставова за запослене у сектору безбедности.

– Српска грађевинска оператива је у потпуности оспособљена и када је реч о људству и када је реч о механизацији да обави послове које јој држава повери на изградњи станова за припаднике служби безбедности на квалитетан начин и у предвиђеним роковима. Због тога и наредне послове који ће се реализовати у оквиру тог пројекта треба поверавати домаћој грађевинској оперативи.

Један од услова да посао буде обављен на адекватан начин је да пројекте ради ЦИП као предузеће које је лидер у тој области. Реч је иначе о пословима изградње који не могу да се реализују за недељу дана, односно потребно је да протекне одређено време у којима се радови обављају – наводи Родић. Он додаје да би потпуно погрешан потез био да држава наредне планиране послове изградње станова за сектор безбедности повери страним фирмама уместо нашим.

– Једино што би стране фирме урадиле је то да би најмиле као подизвођаче домаће фирме. Такве фирме пак обично ангажују неквалификовану радну снагу због чега су изграђени станови лоше урађени. Ако би држава склопила прецизне договоре са домаћом оперативом о цени пројекта квалитет и рокови завршетка послова би били загарантовани. Ако се сада радови изводе спорије него што је потребно разлоге треба тражити у недовољним финансијским средствима која домаћој оперативи стоји на располагању због чега не може да ангажује потребну квалификовану радну снагу – каже Родић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR