Glas Javnosti

НБС: Мораторијум на отплату кредита

Ekonomija
Autor: Glas javnosti / RTS

Народна банка Србије усвојила је одлуке којима се прописује застој у отплати обавеза дужника. Мораторијум подразумева застој у отплати обавеза који не може бити краћи од 90 дана, односно од трајања ванредног стања, саопштила је Народна банка.

Народна банка Србије је, на ванредној седници Извршног одбора, усвојила одлуке којима се прописује застој у отплати обавеза дужника, којима се дужницима који то желе омогућава застој у отплати обавеза у време трајања ванредног стања.

"Народна банка Србије у координацији са другим државним органима предузима и предузимаће све што је неопходно да заштити стабилност и у ванредним околностима олакша позицију грађана и привреде Републике Србије", навела је гувернерка Народне банке, Јоргованка Табаковић.

Јоргованка Табаковић је објаснила да је финансијска стабилност неопходна у ванредним околностима у земљи.

У том периоду дужник неће бити у обавези да отплаћује обавезе по основу кредита односно лизинга.

"Током трајања ванредног стања, банка као ни давалац лизинга неће обрачунавати затезну камату на доспела а неизмирена потраживања и неће покретати поступак извршења односно принудне наплате, нити ће предузимати друге правне радње у циљу наплате потраживања од клијената", саопштила је Народна банка Србије.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR