Glas Javnosti

Naši nastavnici mogu da predaju srpskoj deci u inostranstvu: Koje su zarade po državama

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Za našu decu koja žive privremeno ili stalno u inostranstvu, a čiji roditelji izraze želju da tokom školovanja pohađaju i određene srpske predmete, Srbija organizuje nastavni kadar i nastavnici iz naše zemlje koji žele idu u inostranstvo na rad u trajanju od jedne do četiri godine.

Konkurs za redovne nastavnike i koordinatore objavljuje se, po pravilu, do 15. aprila tekuće godine radi angažovanja za narednu školsku godinu. Redovni nastavnik se rešenjem ministra upućuje na rad u inostranstvo na period od godinu dana, uz mogućnost produženja, a najduže na period od četiri godine, stoji u Pravilniku o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu.

Ko može da radi u inostranstvu?

Na rad u inostranstvo radi izvođenja nastave, u svojstvu redovnog nastavnika, može se uputiti samo onaj ko je u radnom odnosu na neodređeno vreme u školi, ko poseduje dozvolu za rad, ima najmanje pet godina radnog iskustva, stalno se stručno usavršava, poseduje osnovno znanje za rad na računaru i zna jezik strane države u koju se upućuje ili drugi svetski jezik, na nivou B1.


Redovnom nastavniku pripada pravo na putne troškove za odlazak u stranu državu i povratak u Srbiju, u visini vozne karte drugog razreda, kao i pravo na troškove telefona na mesečnom nivou. Za troškove telefona u EU se dobija 40 evra, u Švajcarskoj do 40 švajcarskih franaka mesečno, u Velikoj Britaniji do 40 funti.

Zarade po državama

Visina plate redovnog nastavnika određuje se prema broju učenika sa kojima se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad. Plata nastavnika za ostvaren pun fond časova, za šest grupa, odnosno 90 učenika iznosi 1.900 evra u EU, u Kraljevini Norveškoj, Kraljevini Danskoj i Velikom Vojvodstvu Luksemburg 2.100 evra, u Švajcarskoj Konfederaciji 3.800 franaka, u Velikoj Britaniji 3.800 funti, u Sjedinjenim Američkim Državama 2.250 dolara.


Forp:freepik

Ukoliko redovni nastavnik ima u prvoj godini angažovanja, u prva tri meseca, manji broj učenika od 90 ostvaruje pravo na osnovnu platu. Ukoliko nastavnik ima manji broj učenika od 90, za broj koji nedostaje do punog fonda, nakon isteka tri meseca, plata mu se smanjuje za 21 evro po učeniku.

Ukoliko nastavnik koji ostvaruje pun fond časova, a realizuje nastavu sa više od 90 učenika, dobija naknadu za svakog učenika preko propisanog broja u visini od 12 evra, s tim da broj učenika za koji se plaća naknada preko propisanog broja može da bude najviše do 120 upisanih učenika.

Honorarni nastavnici

Honorarnom nastavniku pripada pravo na nadoknadu lokalnih putnih troškova do visine vozne karte drugog razreda, kao i pravo na troškove telefona u istom iznosu i kao i za nastavnike.

Visina zarade honorarnog nastavnika određuje se srazmerno broju održanih časova nastave, slobodnih aktivnosti i upisanih učenika sa kojima se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad.

Honorarni nastavnik ostvaruje zaradu po održanom času u iznosu od 30 evra, osim u Kraljevini Norveškoj, Kraljevini Danskoj i u Velikom Vojvodstvu Luksemburg gde je naknada 33 evra, u Švajcarskoj 33 franka, u Velikoj Britaniji 33,00 funte, u Sjedinjenim Američkim Državama 40 dolara.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR