Glas Javnosti

NAJZASTUPLJENIJA ŠTEDNJA GRAĐANA: Osigurani depoziti dostigli 25,3 mlrd EUR

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prema podacima Agencije za osiguranje dpozita, ukupni osigurani depoziti u Srbiji iznosili su 25,3 mlrd EUR krajem trećeg kvartala ove godine.

To je više nego trostruko više nego 2008. godine, kada je garantovani iznos štednje u bankama po jednom deponentu povećan na 50.000 EUR, navedeno je na sajtu Agencije.
Kako se dodaje, ukupna sredstva na računima građana, preduzetnika i mikro, malih i srednjih pravnih lica u proteklih 14 godina u proseku su rasla za 10% godišnje, piše portal Ekapija.

Prema podacima Agencije, dve trećine svih osiguranih depozita čine depoziti građana.
- Iako su u pojedinačnim iznosima niži od depozita pravnih lica, kao najbrojniji, u sumi predstavljaju značajnu i stabilnu depozitnu bazu. Sistemom osiguranja depozita obuhvaćena je velika većina deponenata fizičkih lica (99%) budući da ukupan iznos novca koji čuvaju u jednoj banci ne prelazi 50.000 EUR - stoji na zvaničnom sajtu AOD.
Kako je naglašeno, iako građani pretežno na računima banaka drže novčana sredstva u stranim valutama, već duži niz godina, "usled atraktivnijih kamatnih stopa na dinarsku u odnosu na deviznu štednju, povoljnog poreskog tretmana i očuvane relativne stabilnosti dinara prema evru, zabeleženo je značajno povećanje pokazatelja dinarizacije depozita stanovništva".

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR