Glas Javnosti

NAJVIŠE POSKUPELA HRANA: Inflacija na KiM 14,1%, najveća od 2008.

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Centralna banka Kosova (CBK) je danas objavila da je inflacija u drugom tromesečju 2022. godine dostigla najviši nivo od sredine 2008. godine, uglavnom zbog vanrednog povećanja cena energije i hrane i iznosi 14,1%. U izveštaju se ističe da je indeks potrošačkih cena tokom ove godine dostigao 12,6%, pri čemu je najveća stopa inflacije zabeležena tokom juna meseca od 14,1%.

Kao rezultat intenziviranja inflatornih pritisaka tokom 2022. godine, inflacija na KiM je počela da se širi i na druge sektore, posebno na usluge, što nagoveštava prenošenje troškova koje podižu proizvođači na potrošače, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se takođe ističe da su rastući troškovi i tekuće prepreke u lancima snabdevanja hranom i energentima doveli do toga da ove komponente ukupnog indeksa zabeleže najveći rast, pri čemu je kategorija hrane i bezalkoholnih pića zabeležila rast od 16,6%, a cene električne energije, gasa i drugih goriva porasle su za 17,1%, prenosi portal Ekapija.


-U kategoriji prehrambenih proizvoda, visoka poskupljenja zabeležena su kod cena ulja i masti od 53,1%, hleba i žitarica za 26,3 odsto i mleka, sira i jaja sa rastom od 22,2%. Distribucija inflatornih pritisaka u ostalim sektorima se vidi u porastu bazne inflacije koja je zabeležila rast od 4,6%, navedeno je u izveštaju.

Prema CBK-u, uzimajući u obzir položaj kosovsko-metohijske privrede kao uvoznika energije i hrane, velike fluktuacije cena ovih kategorija i njihova značajna težina u potrošačkoj korpi znače da je doprinos ovih kategorija opštoj inflaciji veći od ostalih komponenti.

- Doprinos hrane i bezalkoholnih pića i prevoza opštoj inflaciji u ovom periodu iznosio je 6,6 procentnih poena i 3,8 procentnih poena, respektivno, stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva 0,9 procentnih poena, dok je doprinos nameštaja iznosio je skoro 0,5 procentnih poena - kaže se u izveštaju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR