Glas Javnosti

NAJVIŠA KAMATA U POSLEDNJIH 16 GODINA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Centralna banka SAD (FED) povećala je referentne kamatne stope za četvrtinu procentnog poena, uz obrazloženje da inflacija nije zaustavljena i da njen rast i dalje traje.

Ovim povećanjem na snagu je stupila najviša referentna kamatna stopa koju je odredila američka centralna banka u poslednjih 16 godina, prenosi Rojters.

Povećanjem kamatne stope, 11. put u poslednjih 12 zasedanja Saveznog komiteta za otvoreno tržište Federalnih rezervi, najvišeg tela ove institucije, određena je referentna kamatna stopa za prekonoćne zajmove u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto, a zvanična izjava o monetarnoj politici data nakon ove odluke ostavlja prostor za još jedno povećanje, dodaje Rojters.


„Savezni komitet za otvoreno tržište Federalnih rezervi nastaviće da procenjuje novopristigle informacije i njihove implikacije na monetarnu politiku“, saopšteno je iz FED-a.

I nakon sednice Saveznog komiteta za otvoreno tržište Federalnih rezervi održane u junu saopšteno je da će se pratiti „dolazni podaci i proučavati uticaj povećanja kamatne stope na privredu kako bi se utvrdio stepen nužnog dodatnog učvršćivanja monetarne politike u cilju dostizanja ciljne stope inflacije od dva odsto“.

Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR