Glas Javnosti

Najveći pad srebra zabeležen u zadnje tri godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gde je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. aprila. Naime, tog dana je za uncu zlata trebalo platiti 2.431 dolar.

Indikator zamaha konvergencije/divergencije pokretnog proseka (MACD) pao je ispod svoje signalne linije, što ukazuje da je srebro verovatno preokrenulo svoj srednjoročni trend i da će pasti još niže. Signal je poboljšan činjenicom da je MACD pouzdaniji pokazatelj na tržištima koja nisu u jakom trendu, kao što je slučaj sa srebrom.

Cena srebra će verovatno pasti na podršku s ranijih najviših vrednosti od 26 dolara. Na tom nivou se moglo bazirati i oporaviti. Odlučujući proboj ispod 26 dolara vratio bi srebro unutar njegovog jednogodišnjeg raspona i verovatno donje linije trenda na otprilike 23 dolara.


Trgovanje zlatom i srebrom u utorak je bilo prigušenije, zlato je stotinak dolara bilo ispod rekordne vrednosti, ali je od početka godine ipak poraslo za zavidnih 13 odsto.

U međuvremenu, na tržištima kriptovaluta bitkoin sramežljivo raste nakon subotnjeg prepolovljenja, što se podudara s prilivima u američke ETF-ove. Naime, prilivi su bili negativni prošle sedmice do petka, a u petak i ponedeljak zabeležen je neto priliv u svežem novcu od oko 60 miliona dolara. Ipak, prognoze za bitkoin ostaju pozitivne, a delomično se taj optimizam temelji i na značajno povećanoj potražnji u razdoblju nakon halvinga.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR