Glas Javnosti

Највећи пад цене нафте за последње три деценије

Ekonomija
Autor: Sputnik/foto: pixabay

Међународне референтне цене сирове нафте Брент пале су за 31 одсто на 31,43 долара по барелу, док је сирова нафта ВТИ пала за 27 одсто на 30,07 долара по барелу, показују подаци са тржишта, након што земље Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), нису успеле да постигну договор.

Нафта Брент је последњи пут пала на 31,5 америчких долара у јануару 2016. године, а пре тога у пролеће 2004. године, док је ВТИ последњи пут пао на 30,3 долара 2016. и 2003. године.

Агенција Блумберг истакла је да је данашњи пад највећи од 1991, када се завршио рат у Персијском заливу.

Према проценама банке „Голдман Сакс“, усред панике на нафтном тржишту цене овог горива сада би могле пасти и на 20 долара за барел.

Државе-чланице Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) нису у петак 6. марта успеле да се на састанку у Бечу договоре о мерама смањења производње нафте у условима негативног утицаја коронавируса на цену тог енергента.

Русија се залагала за очување постојећих услова, док је Саудијска Арабија предлагала даље смањење производње нафте. Због тога се од 1. априла отказују све обавезе уговорних страна о ограничењу производње горива.

Споразум ОПЕК-а и других земаља изван организације (ОПЕК+) о смањењу производње нафте на снази је од почетка 2017. године. До краја 2019. године споразум је предвиђао смањење производње за 1,2 милиона барела дневно у односу на ниво из октобра 2018. године, а за текући квартал савез је смањио производњу нафте за 1,7 милиона барела.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR