Glas Javnosti

NAJVEĆI IZVOZNIK PIRINČA STAVIO OGRANIČENJE : Suša učinila svoje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Južnoazijska nacija je, prilikom donošenja datog poteza, navela da je zabrinuta za sigurnost hrane, pošto su monsunske padavine - koje su bile ispod proseka - smanjile prinose.

Indija izvozi pirinač u više od 150 zemalja, i samim tim važi za najvećeg izvoznika pirinča na svetu.

Vlada je, navodno, isključila prokuvani i basmati pirinač iz izvozne carine, koja je stupila na snagu 9. septembra. Takođe je zabranila izvoz 100% lomljenog pirinča, sorte koja se uglavnom koristi za ishranu stoke, iako je nekoliko afričkih zemalja uvozi za potrošnju u ljudskoj ishrani.


Carina će uticati na beli i smeđi pirinač, koji predstavlja više od 60 odsto indijskog izvoza
, rekao je predsednik udruženja "All-India Rice Exporters", B.V. Krišna Rao.

- Sa ovom carinom, indijske isporuke pirinča će postati nekonkurentne na svetskom tržištu. Kupci će se prebaciti na Tajland i Vijetnam - kazao je Rao medijima.


RT piše da Indija čini više od 40% globalnih isporuka pirinča i takmiči se sa Tajlandom, Vijetnamom, Pakistanom i Mjanmarom na svetskom tržištu. Stručnjaci upozoravaju da će izvoz zemlje zbog carine u narednim mesecima pasti za najmanje 25 odsto prenosi Telegraf Biz

Prema podacima jedne trgovačke firme sa sedištem u Mumbaju, Indija je bila najjeftiniji snabdevač pirinča sa ogromnom maržom, što je u izvesnoj meri zaštitilo afričke zemlje kao što su Nigerija, Benin i Kamerun od rasta cena pšenice i kukuruza. "Osim pirinča, cene svih prehrambenih useva su rasle", rečeno je.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR