Glas Javnosti

NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U SRBIJI NISU IZ IT SEKTORA: Evo koji majstori mogu da zarade platu 240.000 dinara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da su u Srbiji su najtraženiji operateri na CNC mašinama, bravari, kuvari, zidari, vozači, tesari i elektromonteri.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje navode da su među onima koji najbrže do posla, u našoj zemlji, dolaze i: armirači,  zavarivači, elekroinstalateri, zavarivači-rezači gasom i elektromonteri .

Kako navode kod majstora navedenih zanata, zabeleženo je da brže dolaze do posla i imaju veće šanse na tržištu rada, jer poslodavci tražeu navedene zanatalije, ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a prenosi Nova.rs

U najvećem broju slučajeva prvenstveni uslov za zapošljavanje je, kako navode, odgovarajuće radno iskustvo, kao i posedovanje specifičnih znanja i veština.

 

Do podataka o nedostajućim veštinama na tržištu rada NSZ dolazi korišćenjem različitih izvora kao što su: prijave potrebe za zapošljavanjem i praćenje realizacije posredovanja u zapošljavanju, ankete poslodavaca, razgovori sa konkretnim poslodavcima, dokumenta lokalnih samouprava u pogledu razvoja i investicija, privrednih komora i drugih koji imaju značajnu ulogu u procesu kreiranja i razvoja opšteg i lokalnog tržišta rada.

-Od 2009. godine, kada je zvanično prestala da važi obaveza prijavljivanja svakog slobodnog radnog mesta od strane poslodavaca, ne raspolažemo podacima o ukupnoj potražnji na tržištu rada. U toku 2021. godine, poslodavci su se pored ostalih slobodnih poslova, obraćali Nacionalnoj službi za zapošljavanje i za obezbeđivanje: vodoinstalatera, stolara, elektroinstalatera, bravara, šivača konfekcije, elektromontera instalacija i mašina, građevinskih radnika i drugih, navode iz NSZ.

 

Na pitanje o prosečnim zaradama, Nacionalna služba za zapošlajvanje navodi da ne raspolaže podatkom o prosečnoj visini zarade.

Nacionalna služba za zapošljavanje pruža uslugu posredovanja u zapošljavanju poslodavcima, koji se obrate sa iskazanom potrebom za zapošljavanjem/radnim angažovanjem potrebnog kadra.

Meiji su već pisli o nedostatkom pojedinih zanatlijskih profila u Srbiji, a koliko je problem gorući pokazuje i nedavni primer oglasa za posao vodoinstalatera kome nude 240.000 dinara platu za taj posao.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR