Glas Javnosti
posta

NAFTA U REKORDNOM PADU: Cena za barel manja od 90 dolara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene nafte su u sredu, 7. septembra, naglo pale, pri čemu je svetska referentna cena nafte Brent pala na nivo ispod 90 dolara po barelu, dok je američka referentna vrednost WTI pala na oko 85 dolara po barelu.

Cena novembarskih fjučersa za sirovu naftu tipa Brent pala je za više od 4% na 89,07 dolara po barelu, prema podacima londonske Interkontinentalne berze. Brent je pao na taj nivo prvi put od 8. februara. Oktobarski fjučersi za WTI pali su za 2,7 odsto, na 84,58 dolara po barelu, što je prvi put od 25. januara tekuće godine, piše Telegraf Biznis.

Mnogi analitičari veruju da ovaj pad - na nivo ispod 85 dolara po barelu - proističe zbog različitih faktora, uključujući jačanje dolara i strah od recesije u SAD, kao i dugotrajna kovid ograničenja uvedena u Kini. Sve u svemu, trgovina je u sredu bila uzburkana, a cene su u početku rasle nakon što je Vladimir Putin najavio da Rusija neće snabdevati energijom nacije koje nameću ograničenja cena.

Međutim, cene su kasnije ponovo pale. Prošlog petka, ministri finansija zemalja G7 bili su saglasni u stavu da se uspostavi gornja granica cene ruske nafte. Grupa, koju čine SAD, Velika Britanija, Kanada, Nemačka, Francuska, Italija i Japan, predložila je da se zabrani osiguranje i finansiranje tankera koji prevoze rusku naftu po ceni većoj od dozvoljene, piše Telegraf Biznis.

Međutim, neki eksperti upozoravaju da će gornja granica verovatno dovesti do porasta globalnih cena, umesto da utiče na smanjenje cene nafte.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR