Glas Javnosti

NADAJU SE BOLJOJ ZARADI: Ariljska malina kao novčanica - crveno zlato dobija hologram

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ponos Arilja - malina, biće uskoro zaštićena hologramom, povod za ovaj potez je velika afera kada su Čileanci, najveći izvoznici maline, uhvaćeni kako prepakivanju kineske maline.

Laser najpouzdanije i najbrže klasifikuje malinu. Pored najviših standarda bezbednosti prerade, u Mirosaljcima kod Arilja jedna hladnjača je otišla korak dalje. Uz hologramske nalepnice iz kovnice u Topčideru, štite poreklo voća.

Direktor hladnjače "Drenovac" Aleksandar Obradović kaže da se u poslednje vreme dešavaju malverzacije u vezi sa trgovinom i preprodajom maline. Naglašava da se hologramom garantuje kupcima na inostranom tržištu da je roba isključivo srpskog porekla, sorte vilamet i miker, i da ne postoji mogućnost nekog reeksporta iz drugih zemalja.

- Mislimo da će u budućnosti kupci to videti kao jednu prednost, a svakako za nas je ovo dodatna vrednost na proizvod - uveren je Nemanja Bojičić iz Službe kvaliteta hladnjače.

U zemljoradničkoj zadruzi "Naši voćari" uz hologramsku zaštitu očekuju i veću zaradu, i to ne izvozom sirovog voća već gotovih proizvoda. Tako će i Srbija ostvariti veći profit od izvoza malina, koji je sada dve stotine miliona evra godišnje.

- Treba napraviti jednu stratešku kombinaciju gde će se planski i strateški uraditi sistemsko rešenje za proizvodnju, distribuciju i preradu maline, može se govoriti o preko pola milijarde evra na godišnjem nivou - napominje direktor zadruge "Naši voćari", Božo Joković.

Kupcima je sve važnije odakle potiče proizvod koji kupuju, a posebno kada se pojave afere poput nedavne u Čileu, koja je poljuljala poverenje potrošača širom sveta.

- To što je se se desilo u Čileu sa prepakivanjem kineske maline vrlo negativno će se odraziti na njihovu proizvodnju, ne samo maline nego i drugog voća. Znamo da su oni u prošlosti i dan-danas jako mnogo radili na stvaranju pozitivne kampanje i da su postali najpoznatiji, najveći svetski izvoznik voća- ukazuje stručnjak za jagodičasto voće, dr Aleksandar Leposavić.

Dobra strana u toj priči je da se sada otvara više prostora za srpsku malinu, mada je malinarima i epidemija koronavirusa išla naruku jer je porasla tražnja za tim voćem i na domaćem i na stranom tržištu.

Zaštita geografskog porekla, upotpunjena i hologramskom nalepnicom, neminovnost je, kažu stručnjaci, zbog opstanka na tržištu. Zbog raznih malverzacija kupci, uz kvalitet, žele da znaju i poreklo robe.

(Glas javnosti/RTS)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP