Glas Javnosti

NA PRODAJU CENTAR TAKOVSKOG SELA: Nije šala, dom kulture, pošta i mesna zajednica otišli na doboš

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Sa malo para ovih dana možete kupiti centar sela sa Domom kulture, poštom i mesnom zajednicom.

Selo Brezna u gornjomilanovačkoj opštini otišlo na doboš. Nekada jedna od većih varošica po broju stanovnika proživljava sudbinu mnogih mesta u Srbiji koja su napuštena i ugašena.

Vlasnik objekata u Brezni je Milivoje Filipović koji pre nekoliko godina pokušao je da spasi zavičaj od švercera i trgovaca tako što je kupio centar sela.

Kako ga vreme gazi plaši se da će bitku sa godinama izgubiti, odlučio je da ovu za njega veliku vrednost proda nekom ko je isto tako kao on raspoložen da je čuva.

- Ovo je nekada bio centar života, u poštu je stizalo na stotine pisama godišnje, a još uvek očuvani stoje sefovi i direktorske fotelje. Kupio sam ovo pre dve do tri godine od tadašnje zadruge, dom kulture, mesnu zajednicu, prodavnicu, pola pošte gde imaju dva stana i oko četiri hektara obradive zemlje. Ne gledam da zaradim na tome, prodajem po istoj ceni, samo hoću da se uverim da će ovaj simbol sela otići u prave ruke, kaže Milivoje.

Centar sela Brezna građen je pre oko stotinu godina kulukom i mobom svih meštana. U izgradnji su učestvovali muškarci, ali i žene i deca. Svi su dali svoj doprinos, prolili znoj i zaradili žuljeve na rukama kako bi njihovo selo imalo centar za ponos. Nisu očekivali ovakvu sudbinu za kraj.

- Ovo je simbol našeg sela, a danas je simbol i sudbine srpskog seljaka. Ovo je nekada bio uspešan voćarski kraj, a do pre deset godina ovde je bilo puno ljudi, imao si sa kim i da popričaš i da popiješ rakiju, toga više nema i ostale su nam samo napuštene građevine kao spomenik da svedoče o tom vremenu, veli Mihajlo Nikolić meštanin sela Brezna.

Kažu da svaka roba ima svog kupca, pa ostaje da se vidi da li će neko u Srbiji kupiti i centar sela sve zajedno sa mesnom kancelarijom i starom poštom.

 (Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR