Glas Javnosti

NA IVICI BEZNAĐA I BEZ POSLA! Frilenseri: Dajte nam još dve godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Udruženje radnika na internetu uputilo je zahtev Vladi Srbije za hitno razmatranje i usvajanje predloga rešenja za poreski tretman radnika na internetu, fizičkih lica koja prihode ostvaruju radeći putem interneta za strane poslodavce.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar je podsetio da je ostalo manje od dva meseca do isteka najavljenog i obećanog roka, od strane vlade, za usvajanje zakonskog rešenja i roka u kojem oformljena radna grupa treba da pripremi predloge rešenja.

Pogačar navodi da je radna grupa održala samo jedan sastanak pre mesec dana, 8. oktobra, a da naredni sastanak još uvek nije zakazan. Udruženje radnika na internetu smatra da na ovakav način, bez sastanaka radne grupe i mogućnosti da frilenserska udruženja daju doprinos, do  održivog i fer rešenja nije moguće ni doći.

Upozorava se da radnici na internetu 1. januar ne mogu dočekati uz pristajanje na najgoru poresku računicu po kojoj je neoporeziv deo prihoda samo 18.300 dinara, a davanja državi uz pun iznos poreza i doprinosa, većini frilensera obuhvataju više od 50 odsto zarade.

Kažu da su već mnogi frilenseri izgubili poslove i da su im se prihodi značajno smanjili, dok je konkurencija sve veća u uslovima pandemije.

"Zato zahtevamo da vlada prihvati naš predlog i produži trajanje važećeg poreskog modela na još dve godine s obzirom na to da ovo zakonsko rešenje zahteva dugoročan rad radne grupe sa velikim brojem zainteresovanih strana, kao i činjenicu da se na prvom sastanku radne grupe nije odmaklo dalje od onoga što je svim učesnicima bilo poznato u oktobru prošle godine", poručuju iz Udruženja.
 
Pogačar navodi da će, ukoliko vlada ne prihvati njihov zahtev, 1. januar označiti kraj bavljenja frilensingom i početak beznađa za hiljade građana koji na ovaj način privređuju.
SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR