Glas Javnosti

Mraz i sneg urnisali useve: Ne očekuje se dobar rod ove godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Mraz je oštetio najviše šljive, višnje, trešnje i kruške

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović istakao je da su mrazevi u sneg u Srbiji u velikoj meri oštetili useve, zbog čega se neće ostvariti prognoza o rekordno rodnoj godini.

Zoran je rekao da se temperatura ovih dana u pojedinim krajevima zemlje spuštala i do minus pet-šest stepen Celzijusevih.

- Najviše je oštećeno voće u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, oko 30 odsto, a to su regioni u kojima se proizvodi oko 40 odsto od ukupnog roda voća -  rekao je Keserović.

Dodao je da je dosta stradalo i voće u okolini Subotice i višnje u Merošini, a da je najbolje "prošao" region Fruške gore.


Keserović je rekao da je najviše stradalo voće koje je rano cvetalo i da je interesantno da su proteklih godina uglavnom stradale kajsije koje rano cvetaju, a ove godine su više oštećene kajsije koje kasnije cvetaju.

Mraz je oštetio najviše šljive, višnje, trešnje i kruške, a sneg je polomio mlade izdanke malina.

Profesor je za Betu istakao da je uništen rod od 230.000 do 250.000 tona i da bi, ako ne bude novih vremenskih neprilika, rod ove godine mogao biti na nivou prosečnog, prošlogodišnjeg od oko 1.250.000 tona.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR