Glas Javnosti

MALI NE ODUSTAJE: Mora FISKALNI RAČUN i TAČKA!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prodavci na pijacama koji se bave prodajom robe široke potrošnje obveznici su nove eFiskalizacije i moraju da imaju fiskalne račune, poručio je ministar finansija Siniša Mali, povodom današnjeg protesta pijačnih prodavaca.

On je naveo da mora da postoji red i da je prodaja robe široke potrošnje na pijacama bez izdavanja fiskalnog računa zapravo primer nelojalne konkurencije onima koji robu te vrste prodaju u prodavnicama.

Mali je naveo da je bilo i slučajeva da su na pijacama prodavana sredstva za čišćenje koja su sadržavala kancerogene materije.

- Mora da se uvede red, da se zna kvalitet robe koja se prodaje, mora da postoji ulaz i izlaz za tu robu, kao i u prodavnicama. Za to što neko nema fiskalnu kasu ne može biti opravdanje to što je vreme loše ili je jako Sunce. Možemo da radimo na uslovima za rad, ali ne možemo dovesti u pitanje sistem fiskalizacije - rekao je Mali prilikom obilaska novog kontrolnog centra Poreske uprave.

Istakao je da za razliku od prodavaca robe široke potrošnje na pijacama, prodavci koji prodaju svoje proizvode, odnosno voće i povrće koje su sami proizveli, a reč je o individualnim poljoprivrednim proizvođačima, ne moraju da imaju svoje fiskalne kase.

Dalje je naveo da je "svaka ta roba nelojalna konkurencija onima koji rade po zakonu".

- Po mom mišljenju, potpuno je nemoguće da imate crno tržište, tu na nekoliko metara. Da razmišljate o kvalitetu, da li je čokolada koju prodajete istekla po roku ili nije... Ja razmišljam i o svojoj deci, ako kupuju nešto na pijaci. Dakle, oni koji se bave maloprodajom - moraju da izdaju fiskalne račune i tačka - zaključio je Siniša Mali, prenosi Nova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR