Glas Javnosti

MOGUĆI PREGOVORI? Sindikati predlažu vanredno povećanje minimalca na 50.000 dinara

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pregovori oko vanrednog povećanja minimalne cene rada počinju 19. maja, a predstavnici sindikata će i ovog puta krenuti na razgovore sa predlogom da ovaj iznos mora da bude povećan na 50.000 dinara, koliko trenutno vredi minimalna potrošačka korpa. Jedinstveni su u stavu da je inflacija već "pojela" prethodno januarsko povećanje i da mora pod hitno da se reaguje kako oko 400.000 radnika ne bi bilo

Poslednji put najniža garantovana zarada povećana je 1. januara 2023. godine i sada je radni sat za najjednostavniji posao 230 dinara, ali se u zavisnosti od broja dana u mesecu tokom ove godine ona kreće od 36.800 u aprilu, do 42.320 dinara u maju.
Izvršni odbor Nezavisnosti pre početka pregovora trebalo bi da usvoji svoju pregovaračku poziciju koja će poći od stava da najniži garantovani iznos na mesečnom nivou ne može biti niži od vrednosti minimalne potrošačke korpe.

- Značajne su promene na polju egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izražene kroz iznos ove korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, produktivnosti i prosečne zarade… dovoljan razlog da se pitanje novog iznosa minimalne cene rada što pre stavi na dnevni red - kažu u ovom sindikatu.
Minimalac nije uvek isti
Najveći minimalac u ovoj godini radnici će primiti tri puta. Jedan je bio u martu, drugi je majski, a treći ih čeka u avgustu. Dan manje u radnom kartonu, po 22, imali su u januaru, a biće još u junu, oktobru i novembru i zarada od 40.480. Za jul, septembar i decembar ubeležiće po 21 dan i zaradu od 38.640 dinara, dok su april i februar meseci sa najtanjim kovertama zbog minimalnog broja radnih sati.
Sve ovo, po njima, predstavlja i potvrdu argumentovanog stava Nezavisnost da je bilo nedovoljno povećanje minimalca za 14,3% kako je u septembru prošle godine odlučila Vlada Srbije.
Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata naglasio je da Zakon o radu u principu predviđa da najniža garantovana zarada može da se menja i dva puta godišnje kada su poremećaji na tržištu veći, a to se upravo događa.

- Inflacija je trenutno viša od 16%, a dodatni teret za kućni budžet radnika izazvaće i nedavno poskupljenje struje i gasa. Mislim da sledi još jedan inflatorni udar koji će usloviti nova skakanja cena osnovnih životnih namirnica. Gubimo trku sa minimalnom potrošačkom korpom, koja je trenutno premašila 50.000 dinara, a minimalac je od nje sada već manji za 10.000 - kaže sagovornik Kurira.
On naglašava da je razlika veća iz dana u dan, a da ono što sadrži normalna potrošačka korpa zaposleni sa minimalnim primanjima mogu sebi da priušte samo do polovine meseca:
- Njena vrednost je već sada 90.000 dinara, što upućuje na zaključak da sa minimalcem nema nikakve egzistencije. Zato ne tražimo da se samo ova zarada poveća, već da sve moraju da idu gore. Plate su nominalno porasle, ali realno su potpuno izgubile trku sa cenama.
Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije navodi da će njihovo udruženje razmotriti zahteve sindikata, ali će sa iznosom izaći tek kada naprave anketu među svojim članovima:

- Moramo da sačekamo i stav Ministarstva finansija, kao i Vladu koja je najveći poslodavac u zemlji. Posle toga ćemo krenuti u pregovore, prenosi S02S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR