Glas Javnosti

Moguće povećanje plate u svim sektorima do kraja godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Rastuće cene nafte zbog sukoba na Istoku su ponovo u žiži svetske javnosti jer se prognozira kakav će biti njihov učinak na ekonomiju i u kojoj meri će se to, naposletku, odraziti i na običan puk.

Aleksandar Vučić je u nedavnom televizijskom gostovanju istakao da će se Srbija truditi da građani to, ali i druga akcizna povećanja, ne osete u potpunosti i najavio potencijalna povećanja plata i penzija do kraja godine.
– Brine nas povećanje cena nafte, ali tu ćemo gledati, pošto dolaze redovna akcizna povećanja početkom maja, kako i na koji način da to rešimo i da to ljudi ne osete u potpunosti – rekao je Vučić i dodao da je važno da Srbija nastavi ekonomski razvoj, odnosno da radi što više.

Plate u javnom sektoru

Januarske neto plate u javnom sektoru su, prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, za oko 5.500 dinara bile veće od republičkog proseka.

Najveća primanja u javnom sektoru imali su zaposleni u državnoj administraciji, 113.932 dinara a najmanja činovnici u lokalnoj samoupravi, 83.341 dinar. Januarski prosek zaposlenih u obrazovanju i kulturi iznosio je 92.793 a u zdravstvu i socijalnom radu 100.370.

Plate u Vojsci

Ono što je sigurno jeste da će povećanje plata najpre osetiti vojni sektor. Predsednik Vučić je prilikom obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu najavio da pripadnici Vojske Srbije mogu očekivati povećanje zarade u 2024. godini, iako nije precizirano kada. Zaposlenima u Ministarstvu odbrane početkom godine povećana je plata od 12,5 odsto, a i pripadnici Vojske Srbije su takođe dobili povećanje od 25 odsto.


U ovogodišnjem budžetu za vojsku je planirano 158 milijardi 859 miliona i 212 hiljada dinara, odnosno milijardu 355 miliona i 696 hiljada evra. Prosečne plate u Vojsci Srbije prema poslednjim podacima sa sajta Ministarstva odbrane i vojske Srbije kretale su od 297.758 do 58.768 dinara u zavisnosti od sektora i iskustva na određenoj poziciji.

Plate u prosveti

Uvećane zarade su u februaru imali i prosvetari, tačnije odeljenjske starešine. Ovaj dodatak za starešinstvo je povećan sa 4 na 7 odsto, pa bi im na platu trebalo da legne dodatnih 6.065 dinara.

Od 1. januara 2024. veće plate za 10 odsto imaju svi zaposleni u javnom sektoru, a početna plata nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme iznosi 86.680 dinara.

Plate u zdravstvu

Zaposlenima u zdravstvu, a reč je o otprilike 9.000 zaposlenih, uglavnom nemedicinskih radnika, povećana je osnovica za obračun i isplatu plata za 10 odsto, ali su i izmenjeni koeficijenti – u rasponu od 1,2 odsto za fizičara specijalistu, do 8,34 odsto za zaposlene koji obavljaju ekonomske, upravne i administrativne poslove.

Dodaju da se dopune odnose se prvenstveno na nemedicinske radnike u zdravstvu koji imaju najniža primanja, to jest od minimalne zarade pa do pedesetak i nešto hiljada dinara. Reč je o tehničkim službama, administraciji, ali i o malom broju zdravstvenih saradnika, a među njima su psiholozi, socijalni radnici i IT inženjeri u zdravstvu.

Plate svih tih zaposlenih biće kumulativno povećane, počev od isplate zarade za januar 2024. godine, kroz koeficijente, i to maksimalno do skoro devet odsto u odnosu na sadašnje, tj. različitim grupama zaposlenih u zdravstvu sledovaće različita povećanja zarada, kroz koeficijente.

Prosečna plata u Srbiji

Prosečna plata (bruto) obračunata za januar 2024. godine iznosila je 132 372 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 95 836 dinara, podaci su RZS.

Kako objašnjavaju, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za januar 2024. godine nominalno je veća za 15,9 odsto, a realno za 8,9 odsto, dok je prosečna neto zarada veća za 15,8 odsto nominalno, odnosno za 8,8 odsto realno.

Medijalna neto zarada za januar 2024. godine iznosila je 73.733 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR