Glas Javnosti

MOGUĆE OTVARANJE NOVIH KOMPANIJA? Predstavnici dvadesetak američkih kompanija razmatraju mogućnost ulaganja u našu zemlju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predstavnici nekih od najvećih američkih globalnih korporacija borave u Srbiji ove sedmice i razmatraju mogućnosti za strateška partnerstva i investicije u oblastima energetike, informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i zelenih tehnologija. Sastali su se sa najvišim državnim zvaničnicima, a danas imaju zakazane susrete sa domaćim privrednicima. Niko, međutim, ne saopštava koje su tačno korpor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da je ova poseta privredne delegacije SAD, u kojoj su predstavnici nekih od najvećih i najpoznatijih globalnih kompanija pokazali interesovanje za strateško poslovno partnerstvo sa Srbijom, prva posle 20 godina. Dodao je da je u tom smislu od velike važnosti za našu zemlju, ne samo u pogledu potencijala za saradnju, već i kao pokazatelj napretka Srbije kao stabilne ekonomije i poželjnog poslovnog partnera.
Američke kompanije zapošljavaju 30.000 naših građana, u prvih osam meseci ove godine ukupna robna razmena između Srbije i SAD dostigla je 854,6 mil USD, što je za 45,6% više u odnosu na isti period 2021. Ovaj trend prati i rast izvoza od 28,2%, prenosi Politika.

Stefan Lazarević, predsednik Američke komore u Srbiji smatra da je poseta kompanija iz Amerike u okviru "trgovinske misije" signal boljih ekonomskih odnosa između Srbije i SAD. Poslednje dve godine ukupna robna razmena dve zemlje znatno raste, dok rast izvoza iz Srbije predstavlja potencijal za dalje poboljšanje ekonomskih odnosa.
- Imajući u vidu sastav delegacije iz SAD, uočavamo da postoji sve veće interesovanje IT kompanija za Srbiju, kao i onih iz oblasti infrastrukture, telekomunikacija i energetike, što je pokazatelj dobrog poslovnog ambijenta u našoj zemlji. Poslednjih godina sve veći broj američkih firmi kupuje domaće kompanije i sve to zajedno predstavlja dobar pravac razvoja odnosa između Srbije i SAD - rekao je Lazarević.
Strahinja Subotić, programski menadžer Centra za evropske politike, čije oblasti istraživanja su Evropa i SAD, navodi da činjenica da u Srbiju dolaze američki investitori da razmatraju tržište ukazuje da je Amerika i dalje zainteresovana za Srbiju i region zapadnog Balkana.
- Smatra ga i dalje svojom sferom geopolitičkog uticaja iz koje treba istisnuti uticaj drugih eksternih aktera, koje ocenjuje nedemokratskim i štetnim po međunarodni sistem prava. To su Rusija i Kina kao države koje su pre pandemije, tokom i nakon korone imale znatan uticaj i u određenoj meri upliv investicija i kredita. Imajući to u vidu ova poseta pokazuje jednu vrstu kontinuiteta američke politike znajući da je Vašingtonski sporazum potpisan za vreme Trampove administracije i jedno vreme se nije govorilo o njemu - naglašava Subotić.

Sagovornik Politike napominje da je postojala bojazan da će to biti mrtvo slovo na papiru. Međutim, ukoliko se realizuju planovi i ukoliko se iz posete izrode u investicije to će pokazati da Bajdenova administracija nastavlja da sprovodi Vašingtonski sporazum u čijoj osnovi je ekonomija, stvaranje i jačanje bliskih ekonomskih veza između SAD i Srbije kako bi se našoj zemlji pokazalo da se isplati biti na strani Zapada, pogotovo u ovim geopolitičkim vremenima.
- Ovo je način da se Srbija privoli da se spoljnopolitički usaglasi sa interesima Zapada imajući u vidu da je naša zemlja među najsiromašnijim državama u Evropi uprkos određenom ekonomskom napretku. Postoji znatan prostor za još bližu saradnju sa ekonomskim gigantom kao što je SAD - dodaje Subotić.
Naglašava da Evropska unija igra važnu ulogu i da se EU i SAD angažuju na polju dijaloga Beograda i Prištine. Prema njegovim rečima ekonomija i investicije su okosnica Vašingtonskog sporazuma i očekuje se prelivajući efekat u odnosu na našu spoljnu politiku i spremnost na dijalog sa Prištinom.
- Cilj nije da se Srbija kazni zato što do sada nije potpisan sporazum sa Prištinom ili što nismo uveli sankcije Rusiji već je taktika drugačija. Ponudićemo šargarepu kako bi se pokazalo da je isplativo biti na strani Zapada, a ta isplativost se ogleda i na spoljnopolitičkom planu jer znamo da Amerika najviše ekonomski sarađuje sa onim državama koje smatra bliskim partnerima, a koje dele istu spoljnopolitičku viziju i viziju regionalnog mira i stabilnosti. A mir i stabilnost ne može biti bez ostvarivanja znatnih iskoraka na polju dijaloga sa Prištinom - kaže Subotić.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR